Tizenhárom nyertes, három elismerő oklevél és egy különdíj a formatervezésért

Földmozgatáshoz kifejlesztett hibrid vagy elektromos gépek és különféle alkalmazások az emelők/felvonók világából. A gépkezelők biztonságát és kényelmét javító technológiák megváltoztathatják az építkezéseket az egész világon. Az új informatikai rendszerek és szoftverek a termelési folyamat jobb hatékonyságát garantálják. – Ez csak néhány téma, amely reflektorfénybe került a 23. SaMoTer Innovációs Díj kapcsán, melyet Olaszország legfontosabb kiállítása, a Veronai Vásárterületen május 16-20. között megrendezésre kerülő, földmunkákra, építkezésre és építőipari gépekre koncentráló SaMoTer kiállítás szervez (www.samoter.it).

A verseny nyertesei a SaMoTer B2Press hálózatépítési rendezvényen vehették át díjaikat, amelyen a kiállító cégek és a szakmai sajtó vett részt az idén 31. alkalommal megnyitó szakkiállítás felvezetőjeként.

A SaMoTer Innovációs Díj célja, hogy egyrészt elismerje a vállalatok élvonalbeli gépek és technológiák fejlesztésére fordított befektetéseit, másrészt az ágazati szereplőknek és a szaksajtó képviselőinek nyújt naprakész információkat.

Örömmel láttam, hogy a SaMoTer Innovációs Díj lenyűgöző részvételt vonzott még a vezető globális gyártók részéről is, akik mindig szívesen hódítanak teret, ami a versenyképességet illeti” – mondta Costantino Radis ágazati újságíró és a SaMoTer Innovációs Díj zsűrijének elnöke. “Ez ismét megerősíti a SaMoTer-nek, mint nemzetközi platformnak az elhivatottságát, amely képes kísérni és támogatni az ágazat fejlődését. A 2020-as díjak sikere nemcsak a SaMoTer szervezőit, hanem a zsűri összes tagját is magában foglaló csapatmunka eredménye, akik képességeiknek és tekintélyüknek köszönhetően segítettek ébren tartani a gépgyártók érdeklődését.

A zsűri egyetemi tanárokból, kutatókból, technikusokból és nagy tapasztalattal bíró szakemberekből állt:

  • Costantino Radis (szakújságíró és elnök),
  • Massimo Bardissone (gépészmérnök),
  • Elena Lovera (vállalkozó),
  • Michela Magnanimo (nukleáris mérnök),
  • Jean Noël Onfield (műszaki újságíró),
  • Sebastiano Pelizza (nyugalmazott professzor),
  • Marco Prosperi (bérleti ágazat szakember),
  • Massimiliano Ruggeri (kutató),
  • Alberto Seco (ipari tervező) és
  • Lucas Manuel Varas Vilachàn (műszaki újságíró).

A NYERTESEK

Wacker Neuson EZ17e forgó-kotró

Wacker Neuson – nyertes a HIDRAULIKUS KOTRÓGÉPEK/MINI kategóriában az EZ17e forgó-kotró      

  • „Az elektromos meghajtás hatékonyságáért és optimális integrálásáért egy, a dízel változattal megegyező modellben.”
  • „A klasszikus dízel változattal megegyező teljesítményért, károsanyag-kibocsátás mentes és halk működés mellett.”

Az akkumulátorral működő EZ17e mini forgó-kotró a Wacker Neuson termékcsalád új „nulla emissziós” modellje, amelyet 2020 tavaszán hoz forgalomba. Ugyanazzal a teljesítménnyel és funkciókkal büszkélkedik, mint az EZ17 dízelmodell, és ideális megoldás olyan feladatokhoz, ahol minimalizálni kell a kibocsátást és az akusztikus hatásokat, például városi területeken, beltéri területeken vagy az iskolák és kórházak szomszédságában lévő építkezéseken.
Ergonómiai szempontból ideális megoldás a zárt térben történő munkavégzésre is.

Előnyei között szerepel az akkumulátor időtartama is, amely biztosítja, hogy az forgó-kotró teljes munkanapon használható legyen.

KOBELCO – nyertes a HIDRAULIKUS KOTRÓGÉPEK/MIDI kategóriában az SK75SR-7 lánctalpas kotró

  • Egy e kategóriába tartozó lánctalpas kotró magas szintű komfort- és ember-gép interfész fokozatáért.
  • A top-modellek felszereltségi szintjének ilyen jellegű kompakt kotróba történő biztosításáért.
  • A magas hozzáadott értékkel bíró biztonsági eszközöket nyújtó felszereltségi szintért.

A Kobelco SK75SR-7 kotrógép egyesíti az egyszerű és elegáns kialakítást és a maximális kezelői kényelmet, ugyanakkor biztosítja a magasabb teljesítményszintet a hatékonyság és a termelékenység, a széles láthatóság és az egyszerű karbantartás jegyében.

Rendkívül tágas fülke fűtött üléssel és légrugózással, ergonomikus kartámaszok és botkormányok, amelyek az üléssel együtt mozognak az optimális testtartás biztosítása érdekében, csak néhány olyan lehetőség, amelyek a kotróban rendelkezésre állnak, hogy a kezelő számára nagyon kényelmes munkakörülményeket biztosítsanak. A fülke 10 hüvelykes, felhasználóbarát, többfunkciós színes kijelzővel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a tartozékok könnyű beállítását és a felhasználói igények testre szabását.

Az új SK75SR-7 az innovatív iNDr – integrált zaj- és porcsökkentő hűtőrendszerrel is rendelkezik, amely elősegíti a gép által okozott zaj csökkentését, valamint további porgát biztosítását, segítve ezzel a motortér még jobb tisztítását és a jobb hűtést.

HIDROMEK – nyertes a HIDRAULIKUS KOTRÓGÉPEK/GÉPGYÁRTÁS kategóriában a HMK230LC – H4 modellel 

  • Az összes alkatrész integrációs szintjéért, mely nyilvánvaló előnyökkel jár a hatékonyság, a termelékenység és a manőverezhetőség szempontjából.
  • Az ergonómiáért, amely biztosítja az egyszerű és hatékony felhasználást minden üzemi körülmények között.
HMK230LC – H4 modell

SPECIAL DESIGN AWARD (Dizájn Különdíj) nyertese

  • Szabvány berendezésekkel elért magas szintű biztonságért az üzemeltető védelme és a munkaterület általános láthatósága szempontjából.

A hidraulikus alkatrészek fejlesztésének köszönhetően az új HMK230LC-H4 kotró működési sebességével, megnövelt termelékenységével és még jobb hatékonyságával emelkedik ki.

A tervezés két alapvető elemre összpontosított: a magas szintű biztonságra és az egyszerű, mégis szilárd konstrukcióra, intuitív funkciókkal és alkalmazásokkal, amelyek segítenek a gépkezelőknek, hogy a gép használata közben jobban koncentrálhassanak saját munkájukra.

Bobcat – nyertes a HIDRAULIKUS KOTRÓGÉPEK/KÜLÖNLEGES ALKALMAZÁSOK kategóriában az „A-SAC”  (ADVANCED SELECTABLE AUXILIARY CONTROL)  Speciálisan Választható Kiegészítő Vezérlés rendszerrel

  • Az SAC rendszer fejlesztéséért, melyet jelentős továbbfejlesztések és fontos funkciók hozzáadásával értek el, a sokoldalúság és a könnyű használat szem előtt tartásával.
  • A hatékonyság növeléséért a berendezések és a hidraulikus funkciók optimalizált felhasználása révén.
  • A biztonság fokozásáért a berendezés helyes beállításával.

A 2018-ban elindított exkluzív SAC rendszer lehetővé tette a kezelők számára, hogy a Bobcat kotrók kiegészítő hidraulikus áramköreinek vezérlési beállításait a felhasználói konfigurációs preferenciákhoz igazítsák, amikor speciális kiegészítőket/tartozékokat használnak.

Mindez akkor érhető el, miközben a kezelő továbbra is a botkormányt használja a feladatok elvégzéséhez, ezáltal biztosítva még nagyobb termelékenységet.

Az A-SAC – Speciális Választható Kiegészítő Ellenőrzés javítja a SAC berendezés funkcionalitását azáltal, hogy lehetővé teszi az egyes funkciók sebességének beállítását az egyes feladatokhoz vagy a kezelő képzettségi szintjéhez. A kezelő akár hét különféle sebesség-konfigurációs kombinációt is tárolhat a különféle alkalmazásokhoz, ezáltal növelve a pontosságot adott kiegészítők használatakor.

Az A-SAC rendszer opcionálisan kapható lesz a Bobcat R sorozatú kotrógépeknél.

HL960A kerekes rakodó

HYUNDAI Construction Equipment – nyertes a KEREKES RAKODÓK / MEDIUM kategóriában a HL960A modellel

  • Egy projekt fejlődéséért, maximális figyelmet fordítva a működési költségek kezelésére, a működési hatékonyságra és a tervezésre, a maximális láthatóság és az kezelő biztonsága érdekében.

Az új HL960A kerekes rakodó megfelel az EURO 5 kibocsátási követelményeinek, biztosítja a fogyasztás hatékonyságát, a legjobb teljesítményt még hosszabb működés esetén is, nagyobb termelékenységet, optimalizált munkaidő-kezelést, magas biztonsági előírásokat, jobb láthatóságot és maximális kezelői kényelmet tesz lehetővé.

LIEBHERR – nyertes a KEREKES RAKODÓK / SPECIÁLIS ALKALMAZÁSOK kategóriában a balesetek megelőzése érdekében kifejlesztett aktív baleseti érzékelővel

  • A munka biztonságának hatékony növeléséért, a gyártási folyamatban részt vevő személyzet védelme érdekében. A rendszer nemcsak kerekes rakodókhoz ideális, hanem minden olyan géphez is, ahol a gyors mozgás magas kockázati szinteket jelent az építkezési területeken.

A kamerák és a legkorszerűbb vizuális segédeszközök ellenére a monoton és ismétlődő műveletek továbbra is a kezelő koncentrációjának elvesztését eredményezhetik. Az aktív érzékelő rendszer felhívja a figyelmet mindennemű veszélyre a területen egy kijelző hátulján és hangjelzéseken keresztül, különbséget téve az érzékelőkön keresztül az emberek és az statikus tárgyak, például falak vagy oszlopok között.

A cél az építési területeken fellépő sérülések megelőzése, valamint a kezelők számára a maximális biztonság a lehető legkevesebb stressz biztosítása: Ha veszélyes zónákban tartózkodhatnak emberek – munkavállalók, illetéktelen személyzet vagy akár véletlenszerű járókelők is -, a rendszer már nagyobb távolságban aktiválódik, és jelzi a közvetlen veszélyeket.

MERLO – nyertes a TELESZKÓPOS RAKODÓK / KOMPAKT kategóriában az E-WORKER  modellel

  • „a gáz- és zajkibocsátás kiküszöböléséért”
  • „a terepjáró mobilitással, és egy ilyen típusú és méretű járműbe beépített mobil emelő munkaállvánnyal elért hatékonyságért és sokoldalúságért”
  • „a minden működési körülmények közötti manőverező képességért, a hidraulikus és erőátviteli rendszerre alkalmazott technológiával elért alacsony üzemelési költségek és az akkumulátor időtartamának biztosításáért”
Merlo E-WORKER teleszkópos targonca

A Merlo E-WORKER teleszkópos targonca ipari és mezőgazdasági változatban kapható. Kapacitása megegyezik egy ipari villás targoncáéval, amelyet nagy hatékonyság és alacsony üzemeltetési költségek jellemeznek. Ez az ultra-kompakt rendszer teleszkópos gémmel, több szerszám-tartóval és egész napos akkumulátorral működik; széles kormányzási szöget ér el a 4 azonos méretű meghajtó-keréknek és a hátsó kerekeknek köszönhetően (Powertrain), ideális anyagok kezelésére és szerkezetek tisztítására.

MAGNI – nyertes a TELESZKÓPOS RAKODÓK / MAGAS TELJESÍTMÉNY kategóriában a RTH 6.51 modellel 

  • „a maximális magassághoz kapcsolódó működési képességért, hogy növeljék a rugalmasságot olyan alkalmazásoknál, ahol általában kis terepjáró teherautókat használnak”
  • „az elért magasságokhoz és kapacitásokhoz  viszonyított sokoldalúságért és a kompaktságért”
  • „a hidraulika, az erőátviteli rendszer, a gém szakaszai és az arányos mozgásokkal történő stabilizálás technológiai optimalizálásért”

Az új RTH 6.51 forgó teleszkópos targonca maximális teherbírása 6 tonna, és 51 m magasságot is elérhet nyomásesés nélkül, a hidraulikus hengerek keménységét, a használt tengelytípus és a gém szakaszainak erősségét megnövelő műszaki megoldásoknak köszönhetően. A forgóteljesítmény szintén javult és rendkívül moduláris, ezáltal biztosítva a kezelő biztonságát és az optimális irányítást még a nehéz igénybevétel esetén is. A speciális gumiabroncsok kiváló időtartamot és rendkívül nagy teljesítményt biztosítanak a kerékre szerelt modelleknél.

SIMEX – nyertes a TARTOZÉKOK kategóriában a TFC 400 modellel 

  • „a vezetékrendszerre alkalmazott marófej koncepciójának fejlesztéséért”
  • „szűk árok feltárásánál, csövek és vezetékek fektetésére optimalizált hatékonyságért és sokoldalúságért”
  • „az alagút alkalmazások megnövelt termelékenységéért”

A kettős dobbal és központi lánccal rendelkező folyamatos maró-vágó gép ideális tartozék szűk árkok ásásához, függőleges falakon és alagúttetőkön végzett mély marások készítésére, valamint a lapos falak profilozására.

DOOSAN – nyertes a SZOFTVER ALKALMAZÁSOK kategóriában az X-CENTER rendszerrel

  • „az ásások hatékonyságához való kulcsfontosságú hozzájárulásért, a projekt, a gépek és a munka előrehaladásának hatékony integrálása, valamint a működési költségek kezelése szempontjából”

Az X-CENTER rendszer drónfelmérések és automatizált mérnöki munkák révén a mozgatandó anyag mennyiségének felbecsüléséhez használható a talaj sajátos jellemzőihez (például szikla, föld stb.) viszonyítva. Intelligens és nélkülözhetetlen támogatást nyújt az operatív tervezéshez és a hatékony feladatkezeléshez – ideértve a gépparkokat és az időzítést is -, következésképpen javítja az ügyfelek számára a jövedelmezőséget.

BLEND – nyertes az ÜZEMEK kategóriában a ROBO LEVELING modellel

  • „az automatizálásnak és a minőségi folyamatirányításnak az esztrich-ágazatba történő bevezetéséért: mely egy olyan szegmens, amely általában nem hajlandó elfogadni a technológiai innovációt a hatékonyság növelése és a létfontosságú folyamatok, mint például az alapozás pontosabbá tétele érdekében”
  • „az esztrich-készítő személyzet munkakörülményeinek határozott javításáért”

A Robo Leveling egy robotgép által vezérelt aljzatfektető jármű, amelyet az anyag automatikus elosztására, tömörítésére, kiegyenlítésére, a rétegek és a felület simítására használnak. Segít biztosítani a munkakörülmények javítását és támogatja a kezelők által elvégzett kézi feladatokat, ezáltal növelve az útburkoló munkát végző vállalatok termelékenységét.

JMG Cranes – nyertes az EMELŐDARU kategóriában az MC50000RE modellel

  • „az elektromos „pick & carry” koncepció forradalmasításáért és kibővítéséért”
  • „a stabilitásszabályozó eszközért, amely a rendszert a legmagasabb szintre állítja az emelő/felvonó ágazatban”
  • „két nagyon különböző gép hatékonyságának jobb kihasználásáért, hatékonyan és funkcionálisan kombinálva azokat”
  • „a „pick & carry” alkalmazási területének kibővítéséért egy olyan fejlett gépnek köszönhetően, amely nagyon különböző kontextusban képes működni”

A JMG Cranes MC 50000RE csuklósdaruja 50 tonnás teherbírással rendelkezik. Önjáró, akkumulátorral működő kocsira van felszerelve, párnázott kerekekkel, amelyek nem hagynak nyomot. A kompaktság azt jelenti, hogy ez a rendszer ideális beltéri és korlátozott térben történő munkavégzéshez; képes önállóan felmenni a rámpákra és félpótkocsikra. A helyes teher egyensúlynak köszönhetően a gép nagyon stabil és nagyobb kapacitást biztosít.

OILSAFE – nyertes az IPARI ALKALMAZÁSOK kategóriában a CLEAN CABINET modellel

  • „a hatékonyságért, gazdaságosságért és csökkentett környezeti hatásért, melyeket a földmunkagépek gyártási szakaszaiban, valamint a rutin és speciális karbantartási műveletek során alkalmazott tisztító hidraulikus berendezések érnek el”

Az Oilsafe által tervezett Clean Cabinet (Tisztító Kabin) ipari szennyeződések kivonására és összegyűjtésére használható (szivattyúkból, motorokból, szelepekből, elosztókból stb., még bonyolult geometriákkal is) egy öblítőrendszeren keresztül, nyomás alatt végzett öblítéssel kombinálva, valamint a kivont szennyező anyag kiértékelésére szolgáló képanalízissel, mely folyamat végén az ISO 16232 / VDA 19 / ISO 4406 előírásoknak megfelelő megfelelőségi igazolást állít ki.

A folyamat automatizálása az eszköznek a gyártósorba történő integrálásával lehetséges. A vezérlőpult összegyűjti a közvetett adatokat.

A Clean Cabinet lehetővé teszi a hidraulikus alkatrészek és rendszerek gyártóinak és végfelhasználóinak, hogy gyorsan, hatékonyan és gazdaságosan biztosítsák és igazolják termékeik tisztaságát.

ELISMERŐ OKLEVELEK

TREVIBENNE – Elismerő oklevél a TARTOZÉKOK kategóriában a HÁTSÓ ÜRÍTÉSŰ KOTRÓKANÁL termékkel

  • „a markoló-kotrógépekre alkalmazott hátsó ürítésű kanál koncepció fejlesztéséért” 
  • „a hagyományos ágazatokban történő sokoldalú és rugalmas felhasználásért, mint például a városi árkok ásásakor, valamint a speciálisabb ágazatokban, például a bontási, a regenerálási és az erdészeti ágazatokban”
hátsó ürítésű kotrókanál

A kotrógépek hátsó ürítésű kanala teljes egészében HARDOX 400kopásálló lemezből készül, következésképpen ideális nagy terheléssel járó feladatok elvégzéséhez. 20-55 tonna üzemű gépekhez kapható. Ez a robusztus, többcélú berendezés felhasználható ásásra, ugyanakkor ideális különböző anyagok szétválasztására és kezelésére. A be- és kirakodás a kanál elején és hátulján is elvégezhető.

EDILMAG – Elismerő oklevél SZOFTVER ALKALMAZÁSOK kategóriában az I-LINK 4.0 modellért

  • „az egyszerű telepíthetőségért és az ásási mélység egy adott helyhez viszonyított dinamikus ellenőrzésének képességéért”
  • „egy speciális alkalmazásnak köszönhető könnyű használhatóságért”

Az I-LINK 4.0 kotrógép digitális mélységmérője, a kotrógémre és az emelőkarra szerelt két eszköznek, valamint egy dedikált APP-nek köszönhetően a vezetőfülkében lévő kezelőnek valós idejű számítást ad a kanál helyéről az ásás során. Amint a jármű és a kanál az alkalmazásban konfigurálva van, az információk közvetlenül a bluetoothon keresztül csatlakoztatott mobiltelefonon jeleníthetők meg.

ZAINOMOTORE – Elismerő oklevél IPARI ALKALMAZÁSOK kategóriában a ZAINOMOTORE termékre

  • „egy széles körben tapasztalt probléma eredeti megoldásáért a városi építkezéseken és a korlátozott területeken történő környezeti hatások csökkentése terén”

A ZainoMotore egy tartozék, amely alkalmazható valamennyi gyártó új vagy használt 1.1 – 2–0 tonnás méretű mini kotrógépére, és a gépkezelő választása szerint bio üzemanyag vagy hibrid üzemmódban működik (hálózati áram 400 V). Ideális megoldás beltéri munkákhoz, vagy ahol az akusztikus szennyeződést minimalizálni kell (például iskolák vagy kórházak közelében).

 

További információ: www.samoter.com

 

 

Forrás: Expo Consulting Kft.