25 év tapasztalat az EU szakképzési programjaiban

669

Az ÉVOSZ 1998 óta vesz részt az EU szakképzés fejlesztését támogató Leonardo, valamint Erasmus+ programjaiban. A projektekben két fő célcsoport, egyrészt építőipari szaktanárok, oktatók és szakképzési szakértők, másrészt fiatal építőipari szakmunkások és végzős tanulók számára szervezett tovább-képzéseket. A szövetség a mai rendezvényén ismertette az elmúlt 25 év tapasztalatait.  

A szakképzés minőségének javítása az ÉVOSZ egyik, alapszabályában is megfogalmazott célkitűzése. Ennek fontos eszköze az építőipari szakképzésben közreműködő szaktanárok, oktatók, szakképzési szakértők mellett a szakmunkástanulók szakmai továbbképzése, külföldi szakmai gyakorlaton való részvételük elősegítése. Ennek érdekében a szövetség 1998 óta részt vesz az EU Leonardo, valamint Erasmus+ programjaiban is.

A külföldi partnerekkel való együttműködés 1998 előtt 

1991-ben a Baden-Württembergi Gazdasági Minisztérium 50 építőipari szakmunkástanuló kilenchetes szakmai továbbképzésére biztosított lehetőséget. A tanulók először a Sigmaringen-i Építőipari Gyakorlati Képzőközpontban háromhetes tanműhelygyakorlaton vettek részt, majd ezt követően hat hétig egy-egy vállalkozásnál dolgoztak. A sikeres projektet követően együttműködésük a Sigmaringen-i Oktatási Központtal tovább folytatódott. 1995-tól azonban a tanulók helyett már építőipari szaktanárok és oktatók kaptak kéthetes gyakorlati képzésen való részvételre lehetőséget. Német partnerük a váltást azzal indokolta, hogy a megszerzett tudás így sokkal nagyobb körben hasznosulhat majd, hiszen a projektekre az ország különböző építőipari szakiskolájából jelentkező tanárok vehettek részt.

A francia Les Compagnons du Devoir szakképző intézménnyel a szövetség egy Párizsban élő magyar hölgy megkeresése alapján, 1994-ben vette fel a kapcsolatot, és ennek eredményeként az év őszétől, a Francia Minisztérium anyagi támogatásával tíz fiatal építőipari szakmunkás utazhatott ki egyéves szakmai gyakorlatra. A résztvevők más-más városban lévő Compagnon Házakba kerültek elhelyezésre, napközben építési vállalkozóknál dolgoztak, esténként és szombatonként pedig a Compagnon szakképzési programjában, szakmai elméleti és gyakorlati továbbképzésen vettek részt. Időközben az ÉVOSZ a Compagnon-nal együtt meghívást kapott a Francia Kézműveskamara által szervezett partnerségi programban (Act-Eur), és ennek keretében a két szervezet közötti együttműködés lehetősége is felvetődött. Így 1997-ben egy pilot projekt keretében két francia fiatal, egy kőműves és egy asztalos szakmunkás érkezett Magyarországra és töltött kéthónapos gyakorlatot a debreceni DÉSZ-KER Zrt-nél.

Részvétel a Leonardo programban 

Az EU csatlakozás folyamatában Magyarország számára is lehetővé vált, hogy önállóan pályázhasson a Leonardo da Vinci programban, 1998-ban az ÉVOSZ is két pályázatot nyújtott be és nyert támogatást egy tanártovábbképző projekt, valamint a fiatal dolgozók egyéves franciaországi mobilitási projektjének magvalósításához. Ezt követően az elmúlt 25 év alatt összesen 65 mobilitási projektet valósított meg. Ezek közül a 35 tanártovábbképző projektben összesen 822 tanár és oktató, a szakképzési szakértők 13 projektjén pedig 163 résztvevő vett részt egy-, illetve kéthetes tanulmányúton. A szárazépítő és ács tanulók két projektjén összesen 29 tanuló, míg a fiatal dolgozó és végzős szakmunkástanulók 15 projektben 135 fő franciaországi, 37 fő pedig németországi egy-, illetve féléves szakmai gyakorlaton vett részt.

A szövetség tanártovábbképző projektjeiben a későbbiekben a kőművesen kívül ács, szárazépítő, útépítő, asztalos, energiahatékony építési megoldások és betonszerkezetépítő témájú képzéseket valósított meg. A tanműhelygyakorlat mellett munkahely- és üzemlátogatásokból álló kéthetes továbbképzéseket a Sigmaringen-i Oktatási Központon kívül a traunsteini, bühli, jenai, nördlingeni, Nancy-i, Bad Aussee-i, erfurti és bécsi gyakorlati képzőközpontokkal együttműködve valósított meg.

A továbbképzések eredményeként a résztvevők számos olyan új szakmai és oktatásmódszertani ismeretet, ötletet ismerhettek meg, amelyeket itthoni munkájuk során is hasznosítani tudtak. Mivel a résztvevők az ország különböző régiójában lévő szakképző intézményekből érkeztek, a projektek ahhoz is jó lehetőséget nyújtottak, hogy egymással megismerkedve jó szakmai és baráti kapcsolatot alakítsanak ki. Ez a „hálózatosodás” az információk és tapasztalatok cseréjéhez a későbbi munkájuk során is hasznos segítséget nyújtott számukra.

Tanártovábbképző projektek a nemzetközi szakmai versenyekre (EuroSkills, WorldSkills) való felkészüléshez is hasznos segítséget nyújtottak, hiszen ezen versenyek szakmai követelményei a nyugat-európai szakképzés kimeneti követelményeire alapulnak. Így a szövetség 2010-es évektől kezdve a projektjeiben célzottan a hazai szakképzésben kisebb hangsúlyt kapó, vagy hiányzó témakörök tanulmányozására és begyakorlására helyezte a hangsúlyt. Ennek köszönhetően ezen ismereteket fel tudta használni a későbbi tanulók verseny előtti felkészítésénél. A versenykövetelmények, valamint a kőműves és ács szakmák németországi gyakorlati képzésének tematikája alapján az ÉVOSZ szakértői egy-egy feladatgyűjteményt állítottak össze, melyek hasznos segítséget nyújtanak a nemzetközi versenyekre történő felkészüléshez.

Stób Attila, a 2023-as EuroSkills bronzérmese a szárazépítő szakmában

A szövetség projektjeinek másik célközönsége az építőipari szakmunkástanulók és fiatal szakmunkások 

Bár tanulóprogramokat elsősorban a szakiskolák szerveznek, azonban az ÉVOSZ két kivételt mégis tett. A szárazépítő szakma OKJ-be való felvételét követően 2000-ben a Bühl-i Oktatási Központtal együttműködve háromhetes szárazépítő gyakorlati képzést szervezett. Majd 2022-ben tíz ács tanuló vett részt háromhetes szakmai gyakorlaton a Compagnon Lamothe-Landerroni tanműhelyében. A gyakorlat oktatója a 1999-es Compagnon projekt egyik volt résztvevője volt, aki a franciaországi tanulmányait követően a Compagnon, azaz mester címet is megszerezve, ott vállalkozóként dolgozik, és egyúttal ács oktatóként a Lamothe-Landerroni Compagnon Ház munkájában is részt vesz.

ÉVOSZ és a Les Compagnon du Devoir együttműködése

A Leonardo és az Erasmus+ program egyaránt kiemelt prioritásként támogatja a szakmunkás-tanulók hosszú távú külföldi szakmai gyakorlatát. Az ÉVOSZ és a Les Compagnon du Devoir együttműködésében az elmúlt 25 évben összesen 135 építőipari szakmunkás fiatal, illetve végzős szakmunkástanuló vett részt egyéves szakmai továbbképzésen. A fiatalok a gyakorlatuk során egy speciális tanulói-munkaszerződés keretében egy építési vállalkozónál dolgoztak, és emellett a Compagnon felnőtt-továbbképző programjában tanultak tovább. Ezáltal a munkahelyi tapasztalatok megszerzése mellett egy intenzív és magas színvonalú továbbképzésben is részt vettek.  Ugyanis munkanapokon este 8 és 10 óra között a Compagnon Házban elméleti és szakrajz-foglalkozásokon, szombatonként pedig tanműhelygyakorlaton tanultak tovább.

Az Erasmus program keretében tíz ács tanuló 2022-ben háromhetes franciaországi szakmai gyakorlaton vesz részt a Bordeaux közeli Lamothe Landerron-ban lévő Compagnon Házban.

Franciaország szerte mintegy száz Compagnon Ház működik, ezek között a tanulóképzést is biztosító nagy központok mellett a mesterképzésben résztvevők számára számos kisebb, 25-30 fős Ház is található.

A résztvevők a kiutazásuk előtt öthetes intenzív nyelvtanfolyamon sajátították el francia nyelv alapjait és a munkájukhoz szükséges legfontosabb szakmai kifejezéseket. Ezt követően más-más francia városban lévő Compagnon Házban kerültek elhelyezésre, ahol a szállásuk és ellátásuk biztosítása mellett a Compagnon képzési programjába is bekapcsolódtak.

A Compagnon képzési alapelvét a szakmai képzés és az emberformálás megvalósítása jelenti. A képzést nem főállású oktatók, hanem a régióban élő és dolgozó idősebb Compagnon mesterek felügyelete mellett a mesterképzésben résztvevő rangidős fiatalok irányítják. Az azonos szakmájú fiatalok alkotta szakmacsoportok havonta megbeszéléseket tartanak, ahol a tanulóknak be kell számolniuk az elvégzett munkájukról, bemutatva az elkészített szakrajzaikat és makettjeiket, és ezek társaik általi elfogadását követően léphetnek tovább a következő tananyagegység begyakorlásához. Mindezek önállóságuk, kommunikációs és kockázatvállalási készségeik fejlődését nagymértékben elősegítették.

A résztvevők közül az egyéves szakmai gyakorlat befejezését követően a Compagnon mesterképző programjában, az ún. Tour de France keretében jónéhányan tovább folytatták tanulmányaikat, és közülük huszonhatan tettek mestervizsgát. Hazatérve többségük önálló vállalkozóként dolgozik, és tudásukat továbbadva segítik a magyar szakmunkástanulók képzését, valamint a nemzetközi szakmai versenyekre (EuroSkills, WorldSkills) történő felkészülésüket.

Az ÉVOSZ is sok tapasztalattal gazdagodott

A Leonardo és Erasmus+ projektek szervezése a résztvevők mellett az ÉVOSZ számára is rendkívül sok hasznos tapasztalat szerzésére adott lehetőséget. Betekintést nyerhettünk számos külföldi ország szakképzési rendszerének működésébe, ezáltal sok, a hazai oktatásba való átvételre is érdemes jó gyakorlatot ismerhettünk meg. A projektek résztvevői és a fogadó intézmények munkatársai között jó szakmai kapcsolatok alakultak ki, és ennek eredményeként több esetben a magyar résztvevők a fogadó intézményekkel együttműködve maguk is közös projekteket valósítottak meg.

Pete Zoltán
ügyvezető igazgató-helyettes
ÉVOSZ