2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Társasházak energiahatékonysági beruházásaihoz pályázattal és pályázaton kívül is igénybe vehető az állami támogatás. Írásunk ennek lehetőségeit tárja az olvasó elé.

Csonka Tibor, az OTP Bank Nyrt. Mikro- és Kisvállalati Igazgatóság vezetője

A lakóközösségek többsége nem rendelkezik olyan forrással, amelyből önállóan képesek lennének a társasházuk energetikai felújításra. A beruházást legtöbben pályázati forrásból kívánják megvalósítani, de nem minden közösség jut támogatáshoz, vagy ha nyer, sokszor késleltetetten kapja meg a pályázati pénzt. Évről évre halasztják ezért a felújítást a lakóközösségek, miközben az energiaszámlák folyamatosan növekednek. A kivitelezéshez szükséges források pedig gyorsan előteremthetőek banki hitellel, amellyel megelőlegezhetőek a pályázati kifizetések, sőt pályázaton kívül is állami támogatást biztosítanak a beruházáshoz. Csonka Tibort, az OTP Bank Nyrt. Mikro- és Kisvállalati Igazgatóság vezetőjét a társasházi beruházások finanszírozási lehetőségeiről kérdeztük.

Bővebben...

„A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas ..." (Heinrich Heine)

A fenti bölcsesség igaz az építőipari kivitelezés és a tűzvédelem területén is, hiszen csupán saját tapasztalatra hagyatkozni, abból tanulni ebben a körben megbocsáthatatlan nagyvonalúság lenne.

A körültekintő és szakszerű tervezés, mely nem az egyéni tapasztalatot, hanem az összes idáig felhalmozott tudást hasznosítja, a rendeltetésszerű és biztonságos használatra való alkalmasság gazdaságos megvalósításának záloga. Ennek nyomatékot adva, a 2012 januárjától hatályos szabályok alapján az építmények építészeti-műszaki tervezése során a tűzvédelmi műszaki kialakítást tűzvédelmi műszaki leírásba, tűzvédelmi dokumentációba kell foglalni [1] minden olyan esetben, amikor az építésügyi hatósági eljárásokban tűzvédelmi szakhatóság működik közre, vagy az építmény kettő vagy több pinceszintet tartalmaz [2].

Bővebben...

Szakmai érvek szerint a szerkezetek külső oldali hőszigetelése a helyes, a belső oldalit kerülni kell. Ezzel szemben a piacon egyre több cég kínálja termékeit belső hőszigetelés céljára, sőt egyes reklámok arra biztatnak, hogy akár saját kezűleg végezze el belülről a hőszigetelést, olyan egyszerű. Ennyire megváltoztak volna a „műszaki igazságok"?

Változatlanul az a véleményünk, hogy a külső oldali hőszigetelés az „igazi", azonban vannak esetek, amikor az nem készíthető el. Cikkünkkel arra világítunk rá, hogy a belső oldali hőszigetelés tartós, meghibásodástól mentes működéséhez alapos mérnöki előkészítő munka szükséges. Korántsem egyszerű feladat megoldására vállalkozik, aki a hőszigetelésnek ezt a módját választja.

Bővebben...

Az odoo ház kívülről

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból verbuválódott Odooproject csapata nagy léptekkel halad a madridi nemzetközi megmérettetés felé. Februári, negyedik kötelező teljesítésüket a szakmai zsűri kiemelkedően magasra értékelte.

Bővebben...

A Szentesi városház tornyaGyakori probléma, hogy egy régi épület felújításakor a takart szerkezet hibái rejtve maradnak, mely később súlyos gondokat okoz. Cikkünk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a faanyagvédelem jelentőségére és bemutassuk a hazánkban gyakori problémákat.

A faanyagvédelem egy olyan határterület, mellyel az építészeken, statikusokon, műemlékvédelmi szakembereken és kivitelezőkön kívül viszonylag kevesen találkoznak. Feladata, hogy egy épület állapotára vonatkozóan átfogóbb kép alakuljon ki, lehetőleg még a tervezési fázisban, és ne csak az építészeti és statikai, hanem az épületbiológiai szempontok is előtérbe kerüljenek. A megrendelő számára nem mindig egyértelmű, hogy mivel lesz komplexebb az épületről készült állapotfelmérés, amennyiben az a faanyagvédelem témakörével is kiegészül. A faanyagvédelmi felmérés során vizsgáljuk az épület faszerkezetére ható külső környezeti tényezőket, majd az ennek következtében kialakult biológiai változásokat. A faanyagvédelmi szakvélemény alapján a statikus információt kaphat a dolgozó keresztmetszetekről, a megerősítendő tartószerkezeti elemekről, a pótlásokról, míg az építész a kiküszöbölendő vízelvezetési, szellőzési, páratechnikai problémákról.

Bővebben...

TARTALOMA Magyar Építéstechnika szaklap 2012/2-3 számának borítója

JEGYZET

  • Életben maradni

ALUTA HÍREK

  • A minőség és a precizitás a legfőbb érték
  • 50 ÉV ÉPÍTŐIPAR
  • Utólagos nedvességmentesítés, kiszárítás

FÓKUSZBAN A FENNTARTHATÓSÁG

  • A „fenntartható ház"-koncepció továbbfejlesztése
  • BME Odooproject
  • Négycsillagos hotel építése helyszínen szerelt technológiával
  • Felújítás után önellátó ház
  • Energiahatékony épületfelújítás Felső-Ausztriában
  • Zöldtetőn jobb a napelemek hatásfoka

KIVÉT

  • A minőség védjegye
  • Korlátozás nélkül beépíthető hőszigetelő anyagok
  • Biztonság–minőség–gazdaságosság

SZIGETELÉS

  • Belső oldali hőszigetelések–lehetőségek és korlátok
  • Tetők korszerű felújítása
  • Tetőterek utólagos belső oldali hőszigetelése
  • A penészedés egészségkárosító hatásai
  • Esettanulmány a vasbeton párkányról és a belső oldali hőszigetelésről
  • Mozgási hézagok szigetelése egyszerűen
  • Régi, rossz lakóklímájú tetőterekből újra élhetőt
  • Újfajta hőszigetelési megoldások

ÉPÍTŐANYAG

  • Új színprogram tervezőknek
  • A nanotechnológia építőanyagipari alkalmazásai – II.
  • Viharálló tető

TŰZVÉDELEM

GÉPPARK

  • Keverő- és szállítóeszközök

IRÁNYTŰ

ESZKÖZ

  • Moduláris állványrendszer

JÓTÁLLÁS

  • Mikor minősül a megrendelő fogyasztónak?

FAANYAGVÉDELEM

A Szakképzési hozzájárulásról és a szakképzés fejlesztésének támogatásáról szóló Törvény 2012. január 1-től lépett hatályba, ami alapjaiban változtatta meg a szakképzési hozzájárulás rendszerét. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint elfogadhatatlan, hogy az egy építőipari szakmunkástanulóra jutó évi 614 ezer forintos normatívát a kormány januártól 440 ezer forintra csökkentette, amelyből a szakoktatókat már nem lehet kifizetni, miközben a tanulószerződések tanév közben nem módosíthatók.

Bővebben...

durer-kicsiKívül és belül is megújult a Városliget mellett található Dürer Rendezvényház. Az átalakítás célja az Ajtósi Dürer sor 19–21. szám alatt körülbelül 1700 négyzetméter alapterületű komplex rendezvényközpont kialakítása volt. A feladat talán azért is volt bonyolultabb az átlagosnál, mivel a cél egy kettős profilú helyszín kialakítása volt.

A beruházók egyfelől szerettek volna egy modern, minimalista rendezvényházat, másfelől egy eddig hiányzó, akár 1500 fő befogadására is alkalmas kulturális befogadó teret létrehozni. Ezen kettősség megoldásában Simonfalvi Bence és Kertész Attila volt segítségükre, a kivitelezési feladatokat pedig a Magyar Díszítő szakemberei végezték.

Minden időben – akár a téli fagyokban vagy a nyári forróságban – alapvető elvárásunk, hogy lakásunk belső terében nagyjából ugyanaz legyen a belső hőmérséklet. A homlokzati hőszigetelő anyagok ugyanis télen nem engedik ki a meleget, nyáron pedig kívül tartják a forróságot. Jó hőszigeteléssel kevesebb energiát használunk fel, ami nem csak a környezetünkre, hanem a pénztárcánkra is jótékonyan hat! Ha rászánjuk magunkat a hőszigetelésre, nem árt tisztában lenni pár alapszabállyal:

Bővebben...

Tolnay Tibor az ÉVOSZ elnökeElképesztő mértékben, újra drasztikusan csökkent az építőipari megrendelések száma. A KSH-adatok arról árulkodnak, hogy januárban 30,4 százalékkal esett vissza a megkötött szerződések állománya. Mindeközben tovább romlik az építőipari ágazat jövedelemtermelő képessége és nem oldódik a beteges struktúra sem. Erről és az építőipari érdekérvényesítésről Tolnay Tiborral, az ÉVOSZ elnökével beszélgettünk.

 

Hogy látja, mennyire működik az építőipar érdekképviselete?

Tolnay Tibor – Az ÉVOSZ, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség folyamatosan egyeztet szakmai kérdésekben. A szakmai szervezetek és a kamarák állandó kapcsolattartása ellenére gondok vannak viszont az érdekérvényesítő képességünkkel, s noha évek óta igyekszünk minden minket érintő kérdésben hallatni a hangunkat, ez nem mindig vezet eredményre. A széttagolt minisztériumi feladatmegosztásban nem megy zökkenőmentesen az egyeztetés. Az összes illetékes minisztérium közül még a Belügyminisztériumban hallgatják meg leginkább a szakma véleményét arról, hogy mi az, ami az ágazatban előrelépést eredményezhetne.

Bővebben...

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web

 

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web