2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

szarazepito-tovabbkepzes1Az ország különböző építőipari szakképző intézményében dolgozó húsz szaktanár és gyakorlati oktató 2018. május 13. és 19. között szárazépítő szakmai továbbképzésen vett részt a Saint-Gobain Rigips Austria GesmbH Bad Aussee-i és puchbergi üzemében. Az elméleti és gyakorlati képzést is magában foglaló projektet az ÉVOSZ az Erasmus + Program anyagi támogatásával valósította meg.

A Rigips Austria Bad Aussee-i gipszkartonlap gyártóbázisán egy bevezető előadás keretében a résztvevők áttekintést kaptak a cég gipszkarton termékeiről és azok tulajdonságairól, valamint a különböző szerelt falszerkezetek, előtéthéjak, előtétfalak, álmennyezetek, vegyes szerkezetek, valamint a tetőtérbeépítés főbb szabályairól. A továbbképzés vezetője, Josef Praschl oktató emellett a jellemző szerelési hibákra is felhívta a résztvevők figyelmet.

szarazepito-tovabbkepzes1aAz ezt követő tanműhelygyakorlat keretében csoportmunkában az íves falszerkezetet, a kazettás álmennyezet építését, válaszfal kialakítását ajtónyílással, továbbá ablaknyílással kombinált tetőtér ferde felületének burkolását gyakorolták be. Végezetül a műhely emeletén kialakított maketteken a szárazpadló készítési módjáról, valamint az épületgépészeti vezetékek, berendezési tárgyak, valamint a víz és tűz elleni szigetelés korszerű megoldásairól is tájékoztatást kaptak a résztvevők.

szarazepito-tovabbkepzes2A projekt második felében a Rigips puchbergi gyárában a különböző portermékek gyártását és alkalmazási lehetőségeit ismerhették meg. Az elméleti oktatást követő gyakorlati bemutatón pedig a poralapú termékek kivitelezési szabályait tekintették át. A gyakorlati foglalkozás keretében mód volt arra is, hogy a hallgatók maguk is kipróbálhassák az egyes termékek bedolgozását. Glettelhettek, illetve az élvédő és hézagerősítő szalagok szakszerű alkalmazását is begyakorolhatták.

A szabadidős programok keretében Bad Aussee és Puchberg nevezetességeivel is megismerkedett a magyar csapat.

 

 

Pete Zoltán
ÉVOSZ, ügyv. ig. helyettes

 

 

 

Keresés