2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

stockKöztes födémek lég- és lépéshang-szigeteléséről akkor beszélünk, amikor maga a födémszerkezet lakószintet lakószinttől választja el a lakószinteket egymástól. Mivel ilyen esetben az elválasztott terek hőmérséklete gyakorlatilag azonos, ezért ezeknél a födémeknél inkább az akusztikai szigetelés a megoldandó műszaki feladat, nem a hőszigetelés.

Igazán családbarát háznál, ha meg akarjuk teremteni a kellemes légkört, nem árt, ha kiküszöböljük a házon belüli zajokat is. A válaszfalak szigetelése szükséges, de ha nagy a család és többszintes a ház, nem feltétlenül elég a komfortos lakóterek biztosításához.

A szinteket elválasztó födém zajmentesítésére is törekednünk kell, hiszen nem felhőtlen a földszinten tartózkodók pihenése, ha közben a felső szintről folyamatosan izgés-mozgás hangjai szűrődnek le. Nem állítható, hogy az emeleten visítva randalírozó gyerekek zaját teljesen kiküszöbölhetjük – nem is cél –, azonban sokat tehetünk azért, hogy legalább a család normál üzemét élvezhető decibelkeretek közé szorítsuk a házban.

Köztes födémek lég- és lépéshang-szigeteléséről akkor beszélünk, amikor maga a födémszerkezet választja el a lakószinteket egymástól. Mivel ilyen esetben az elválasztott terek hőmérséklete gyakorlatilag azonos, ezért ezeknél a födémeknél inkább az akusztikai szigetelés a megoldandó műszaki feladat, nem a hőszigetelés.

Léghang fogalma alatt a levegőben terjedő hangot értjük, azaz a légnyomás kismértékű ingadozását, rezgését az állandó légköri nyomás értékének környezetében.
Lépéshangként a járkálás, bútortologatás, stb. által okozott hangokat definiáljuk. A két forrásból keletkező zajok csökkentésének komplex igényét egyszerre oldjuk meg, speciális, magas akusztikai teljesítményt nyújtó ásványgyapot szigetelések szerkezetbe való beépítésével.

LÉGHANGSZIGETELÉS

A léghangszigetelés értékének meghatározásához a födémszerkezet anyagát és annak fizikai tulajdonságait kell figyelembe venni, mivel a léghanggátlást elsősorban ezek határozzák meg. Lineárisan nő a léghanggátlás mértéke a födémszerkezet tömörségének és tömegének növekedésével.

A maximum 10 százalék alatti üregtérfogattal rendelkező födémek esetében a léghanggátlásra becslést is megadhatunk fajlagos tömegük alapján. Például egy 15 centiméter vastag monolit vasbeton födém 360 kg/m2 felülettömeggel körülbelül 54 decibel alap léghanggátlási értékkel fog rendelkezni. Az alap szigetelési értéken akusztikailag javíthatunk, amennyiben a meglévő födémszerkezetre úsztatott padozati kialakítású rétegrendet helyezünk, ám a gyakorlatban ennek a minimális javító hatásával nem szoktunk foglalkozni.

LÉPÉSHANG-SZIGETELÉS

A lépéshang-szigetelések esetében azonban már más a helyzet: itt hiába növelnénk a teherhordó födémszerkezet m2-tömegét, ez csak nagyon kicsi mértékben járulna hozzá a megfelelő lépéshang-szigetelés eléréséhez.

UrsaLépéshang-szigeteléseknél szükség van egy úsztatott szerkezetű padozati réteg kialakítására a meglévő teherhordó födémszerkezeten.

Akusztikai működésének elve a tömeg-rugó elvén írható le. A tömeg az aljzatbeton vagy esztrich réteg – ez fogadja a hideg vagy melegpadló burkolatot –, a rugó pedig az aljzatbeton és a teherhordó födém közé elhelyezendő táblás ásványgyapot szigetelő termék. A lépéshang-szigetelés értékének növelését tehát értelemszerűen két paraméterrel tudjuk befolyásolni: az aljzatbeton vagy esztrich réteg növelésével és a szigetelőanyag vastagságának növelésével.

Az URSA TEP és TSP BiOnic ásványgyapot termékek egyedülállóan magas hangelnyeléssel, azaz áramlási ellenállással, és alacsony dinamikai rugalmassági modulussal – kopogó hangok vezetése – rendelkeznek, bármelyik kitűnő választás tehát köztes födémek lég- és lépéshang-szigeteléséhez.

1-abraKIVITELEZÉS

A kivitelezés során az URSA Bionic ásványgyapot hangszigetelő táblákat a födémre egymás mellé kell lefektetni, a sorokat egymáshoz képest kötésben (elcsúsztatva) kialakítani. Ügyelni kell a szoros illesztésekre, hogy betonozás közben ne tudjanak a táblák szétcsúszni, mert ennek következtében a lefolyó és megszilárduló beton anyaga hanghidat képezne a födémszerkezet irányába. A hőszigetelő táblák egyszerű kézifűrésszel vagy éles késsel is könnyen megmunkálhatók, méretre vághatók (1. ábra).

A peremszigetelő szegélycsíkokat max. 2 centiméter vastagságú padlós termékből vágjuk le, és a hangszigetelő táblák lerakásával egyidőben azokat is elhelyezzük.

2-abraA csíkok magassága akkor van helyesen kimérve, ha túllóg a tervezett padlóburkolat síkján, így azt a burkolat elkészülte után síkba fogjuk tudni vágni – ezzel elkerülhetjük a hanghidak kialakulását.

Az URSA hangszigetelő táblákra egy min. 0,2 milliméter vastag PE-fóliát helyezünk el, melynek szélét fel kell vezetni a peremszigetelő szegélycsíkokra (2. ábra). A fóliát a toldásoknál átlapoljuk kb. 10-15 centiméter szélességben és az átlapolásokat le kell ragasztani. Ez a technológiai szigetelés rendkívül fontos, mert ez fogja megakadályozni az aljzatbeton (esztrich) készítésekor a cementtej beszivárgását a szálas szigetelőanyagba. Ezután terítjük le az aljzatbetont – amelynek vastagsága szintén statikai méretezés függvénye, kb. 5-7 centiméter –, majd ezt tömörítjük, felületét simítjuk (3. ábra).

3-abraAmennyiben a statikai méretezés megkívánja, fémháló elhelyezésére is szükség lehet (pl. 4,2×5000×2150×150×150 milliméteres hegesztett fémháló). A munkálatok utolsó fázisa a burkolat elhelyezése, mely lehet hideg vagy meleg padló.

A felületi kialakítás szerint lehet a járófelület ragasztott (kerámiaburkolat, parketta) vagy habalátétre helyezett (szalagparketta, laminált padló).

 

4-abra-retegrendRÉTEGREND

Az optimális szigetelési teljesítmény elérése érdekében a komplett rétegrendi javaslat felülről lefelé haladva (4. ábra):

  • belső légtér
  • belső padlóburkolat (hideg vagy meleg)
  • padlóburkolat ragasztórétege (hidegpadlónál) vagy habalátét (szalagparkettánál)
  • aljzatbeton/esztrich réteg (statikai méretezés alapján)
  • PE-fólia – technológiai szigetelés
  • URSA TSP vagy TEP ásványgyapot táblás hangszigetelő termék (vastagságának meghatározása akusztikai méretezés alapján történik)
  • teherhordó födémszerkezet (statikai méretezés alapján, pl. vasbeton stb.)
  • belső vakolat
  • belső légtér

A 30 év szakértői tapasztalatával bíró URSA vállalat szigetelőanyagai megfelelnek a legmagasabb építőipari követelményeknek, mindemellett pedig messzemenően kielégítik a háztulajdonosok igényeit is.

 

 ursa-logo-w

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

 

 

 

Keresés