2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

01Ebben a cikkben az előre gyártott vasbetonra fókuszálunk. A FERROBETON ZRT. termékei a versenymedence két hosszoldala mentén, a szinte teljesen szimmetrikus északi és déli lelátón találhatók.

A döntési határidő közeledése és az aktuális politikai események a 2024-es olimpiát tartják napirenden a közbeszédben, de essék szó egy sporteseményről, amelynek rendezését már elnyertük. Nem kis sportdiplomáciai siker és kiváló „vizes" versenyzőink elismerése, hogy 2017-ben Magyarország rendezheti a vizes világbajnokságot. Az esemény méltó megrendezéséhez szükséges egy megfelelő létesítmény, amelyik mind befogadóképes-ségében, mind technikai színvonalában kielégíti az elvárásokat. A lehetséges helyszínek közül a Dagály strandtól északra fekvő Duna parti területre esett a választás, ahová a tervezők impozáns épületet álmodtak meg.

02A FERROBETON ZRT. termékei a versenymedence két hosszoldala mentén, a szinte teljesen szimmetrikus északi és déli lelátón találhatók. Mindkét nézőtér egy alapépületből és a világverseny lebonyolítása után elbontásra kerülő részből áll.

MEGMARADÓ ÉPÜLETRÉSZEK

A megmaradó rész függőleges teherhordó szerkezete monolit vasbeton pillérekből és falakból épült, ezekre került az előre gyártott lelátó gerenda és arra maga a lelátóelem (1. kép). Az utóbbi idők beruházásai – stadionok és egyéb kisebb lelátók – után ez már szinte rutinfeladatnak számított: egy szögben elhelyezett, négyszög keresztmetszetű gerenda és az alul sík, két széksor fogadására alkalmas feszített lelátóelem. Ez utóbbit fejjel lefelé gyártottuk, így biztosítva a többször megtört látszó felületek kialakítását és kiváló minőségét.

03Újdonság volt, hogy a nézőtéri közlekedőket egyben öntöttük a lelátóval, nem külön elemként gyártottuk, ami az emelések számát drasztikusan lecsökkentve a szűkös határidőt teljesíthetővé tette. Másik nagy előnye, hogy ezen viszonylag kis elemek rögzítésével sem kellett foglalkozni, továbbá lecsökkent az illesztési hézagok száma, növelve a pontosságot és mérsékelve a fugázási feladatot. Szintén előre gyártott vasbetonból készült az alsó és felső karéjt lezáró parapet elem és a kettőt összekötő lépcső.

04IDEIGLENES ÉPÜLET

Az ideiglenes épület (2–6. kép) tartogatta az igazi kihívásokat, a jellegéből adódóan egyszerre több, néha következményeiben ellentétes szempontot kellett figyelembe venni. Természetes igényként jelentke-zett a későbbi, minél egyszerűbb bonthatóság, de ezen túl úgy kellett a szerkezetet megtervezni, hogy az egy másik helyen, más funkcióval újra felépülhessen. Ez a majdani „új" épület azonban még a tervezőasztalon sem létezett. Az uszoda 5,40 méteres szintjét megfelezve 2,70 méterenként kerültek a pillérekre további rövid konzolok. Az előre gyártott vasbeton szerkezet pillér-gerenda vázas, vegyesen kör-üreges födémmel és zsalupanellel az alapépület felső szintjéig, +16,20 m-ig ér, fölötte épül az acélszerkezetű mobil lelátó.

05A bontás megkönnyítése és ez elemek újbóli felhasználhatósága miatt elvetettük a kézenfekvő, monolit vasbeton merevítő falas, vasalt felbeton tárcsa szerkezetet.

A panelekre kerülő beton fóliával elválasztva készült, a függőleges és vízszintes merevítés is acél szerkezetű. Ennek következményeként jöttek létre pályafutásom talán legbonyolultabb pillérei: minden irányban konzolok, amelyek sokszor irányonként és szintenként is különböztek egymástól, és a csomóponti kialakítások, az acélszerkezet fogadására bebetonozandó szerelvények, acéllemezek. Nem egy pillér volt, amelybe ezekből több mint 50 darab és tucatnyi fajta került, tömegében összesen az 1 tonnát is elérve.

06A szerkezet építése még folyamatban van, de joggal bízhatunk abban, hogy határidőre átadják a létesítményt, és az úszósport és a főváros egyaránt egy gyönyörű épülettel gazdagodik. Ezek után már csak Hosszú Katinkáékon a sor, hogy tovább gyarapítsák a hazai nemesfémállományt.

 

 

 

 

Thék Eörs HenrikFB
tervezési és fejlesztési osztályvezető,
FERROBETON Zrt.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240