2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

XYP-XAMegoldás a mezőgazdasági, ipari és kommunális szennyvízgyűjtő és -kezelő betonszerkezetek védelmére.

A szennyvízgyűjtő és -kezelő betonműtárgyak károsodását elsősorban a vegyi és a mikrobáktól eredő korrózió, valamint a vízszivárgás okozza. Ha nem foglalkoznak velük, vagy rosszul kezelik azokat, e problémák a betonszerkezetek gyors állagromlásához vezetnek, ami költséges felújítást és jelentősen csökkenő hasznos élettartamot eredményezhet. A XYPEX kristályos technológia fontos szerepet tölt be a betonkorrózió megelőzésében és kezelésében.

MŰKÖDÉS ÉS HATÁSMECHANIZMUS

A XYPEX kihasználva a beton természetes porozitását a vízzel együtt behatol azok pórusaiba és kapillárisaiba, ahol alkotóelemei reakcióba lépnek a cementhidratáció melléktermékeivel, és egy oldhatatlan kristályos szerkezetet alakítanak ki mélyen a beton belsejében. A kristályosodás következtében a beton vízzáróvá válik, megakadályozva ezzel a folyadékok és a vegyszerek bármely irányból történő behatolását akár extrém hidrosztatikai nyomás alatt is.

nagyitas

XYP-DS-1A XYPEX MÁS

A XYPEX kristályos technológia a beton belsejében fejti ki hatását, alkalmazásával elkerülhetőek a hagyományos, akadályt képző szigetelések tipikus problémái.

  • Szigetelő hatása nem függ a felületi tapadástól.
  • A beton pozitív és negatív oldalán is alkalmazható extrém hidrosztatikai nyomásviszonyok esetén is.
  • Szemben a hagyományos bevonatokkal, nincs kitéve sérülésnek a szigetelés, ezért nem igényel kiegészítő védelmet.
  • A XYPEX szigetelő hatása állandó, nedvesség hatására újraaktiválódó.
  • 0,4 mm repedéstágasságig öngyógyító.
  • Ellenáll a mikrobák okozta vegyi hatásoknak (3-11 pH érték közötti tartományban).
  • Nem mérgező, ivóvizes alkalmazása is jóváhagyott.

bevonatok-javitoanyagokXYPEX TERMÉKEK

A betonszerkezetek három különféle módon részesíthetők XYPEX kristályos védelemben.

1) Adalékszerek – új építésű betonszerkezeteknél a XYPEX kristályos technológia alkalmazásának ez a leghatékonyabb formája.

2) Száraz szóróanyagok – nagy szerkezeti vastagságú, frissen öntött vízszintes betonok esetén javasolt termékcsoport.

3) Speciális bevonatok és javítóanyagok – hidrosztatikus nyomás vagy agresszív vegyi hatás miatt károsodott, rossz állapotú betonszerkezetek gazdaságilag hatékony, környezetkímélő és biztonságos helyreállításához. A speciális bevonatokat eltérően más anyagoktól, melyek száraz betonfelületet igényelnek, nedves betonfelületen kell alkalmazni, ami a szennyvízzel érintkező szerkezetek tipikus tulajdonsága.

HAZAI PROJEKTEK

Mezőgazdasági célú betonszerkezetek

A mezőgazdasági célú betonszerkezetek – legyen az biogáz üzem, állattartó telep, istálló, takarmány- vagy trágyatároló, esetleg halkeltető vagy -nevelő medence, stb. – építésekor vagy felújításakor már hazánkban is számos helyen XYPEX termékekkel oldják meg a betonszerkezetek korrózióvédelmét és víznyomás elleni szigetelését.

Mg 1Bács-Kiskun megyében, Akasztón a Kiskunsági Nemzeti Park területén 2005-ben épült egy juh istálló, melynek alaplemeze C25/30-as szilárdságú betonból, XYPEX AC-1000 betonadalékszer sikeres alkalmazásával készült. A tulajdonos az építkezéskor a várható szulfátkorrózió miatt 5 éves betonfelújítási ciklusokkal tervezett. 2016-ban a juh istálló alaplemeze még mindig tökéletes, nem igényel felújítást. Tehát a tulajdonos eddig két felújítás költségét takarította meg.

Ugyancsak itt található az az állattartó telep, mely első üteme 2012-ben, második üteme pedig 2013-ban épült. A beruházásnál kiemelt szempont volt a fenntartható és környezetbarát építési eljárások alkalmazása.

Ennek jegyében és a juh istállónál szerzett jó tapasztalatok alapján a beruházó és a kivitelező már tudatosan a XYPEX AC-1000 NF betonadalékszert választotta a betonszerkezetek talajvíz, vegyi anyagok és szulfátok elleni védelmére.

A kristályos technológiával szigetelt betonműtárgyak ennél a projektnél: két istálló, szálas és szemestakarmány tárolók, silók és trágyatárolók.

Kommunális és ipari szennyvízgyűjtő és -kezelő betonszerkezetek

A kommunális célú szennyvizes betonszerkezetek – legyen az csatorna, szivattyú vagy átemelő akna, szennyvízgyűjtő vagy -kezelő medence, ülepítő, emésztő, iszaprothasztó és -tároló – és az ipari célú betonszerkezetek – legyen az kamion vagy vasúti kocsimosó szennyezett csurgalékvíz gyűjtője, hűtővíz medence, csapadék vagy ipari szennyvízgyűjtő és -kezelő medence, kármentő, stb. – építésekor, illetve környezetvédelmi felújításakor hazánkban is sok helyen XYPEX termékekkel oldják meg a betonszerkezetek víznyomás és vegyi anyagok elleni szigetelését, korrózióvédelmét.

Ipar 1Ezeknél a betonszerkezeteknél a szennyezett vízben a szulfátok mellett már jelen vannak olajszármazékok, kloridok, savak, lúgok és más vegyi anyagok is. A XYPEX technológia alkalmazásával biztosítható a szennyvizes betonszerkezetek vegyi anyagok széles köre elleni védelme is, állandó érintkezés esetén a 3 pH és 11 pH közötti tartományban, időszakos érintkezés esetén pedig a 2 pH és 12 pH közötti tartományban.

Egy tiszaújvárosi vegyi üzem területén épült az a csapadék és ipari szennyezett víztároló medence, ahol a betonszerkezet tartósságának fokozását, talajvíznyomás és vegyi terhelés elleni védelmét a XYPEXAC-1000 NF betonadalékszer alkalmazásával oldották meg. A szigetelési technológia kiválasztásánál fontos volt a fenntartható és környezetbarát építési eljárások alkalmazása.

Szv 1 300dpiA Tisza-tó mellett található az a kommunális szennyvíztisztító telep, mely előülepítő medencéi a hagyományos, akadályt képző szigetelőanyagok helyett a XYPEX Concentrate bevonó- és a XYPEX Patch'n Plug javítóanyagaival kerültek gazdaságosan, továbbá környezetkímélő módon felújításra.

A szigetelési technológiaváltás következtében keletkezett megtakarításból pedig megvalósulhatott a szennyvíztisztító telephez vezető út felújítása. Mind az akkreditált laboratóriumok által készített vizsgálati jegyzőkönyveink, mind pedig a hazai és nemzetközi gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, hogy a XYPEX termékek alkalmazásával kitolható a vegyileg terhelt betonszerkezetek felújítási ciklusa, és jelentősen meghosszabbítható azok gazdaságilag hasznos élettartama.

Hasonló létesítmények építésekor és felújításakor már a tervezés fázisában célszerű lenne gondolni a jövőbeli karbantartási költségek csökkentésére, melyre kiváló lehetőség a XYPEX kristályos technológia alkalmazásában rejlő betonkorrózió elleni védelmi képesség.

 

Detári AnikóXYPEX-logo
www.xypex.hu

Képek forrása: XYPEX Chemical Corporation és XYPEX Magyarország,
Aqua Stop Concrete Kft.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240