2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Kep1-webSchmidt Sándor AGORA néven többfunkciós, különleges teret, szabadidőparkot és emlékfalat építettek Dorogon. A látszóbeton elemekhez a fehér cementes transzportbetont a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. szállította.

Az építmény Dorog város belterületén, annak központi részén, a városon átmenő főútvonal mentén található. Az elmúlt év közepén alakították ki a teret Dorog Város Önkormányzata megbízásából Schmidt Sándor bányamérnök és bányaigazgató emlékére.

A tér Bécsi út felőli közel sík részén burkolt felület készült, amelyen parkolók és gyalogos forgalomra, rendezvényekre fenntartott terület került kialakításra. A terület DNy-i részén szabadidőpark kapott helyet, amelynek alsó sík részére különböző köztéri élményelemek, játékok kerültek. A meglévő rézsűn lépcsőzetesen kis teraszokat alakítottak ki leülő felületekkel, növényterasszal.

kep4-webDankó Kristóf főépítész ötlete alapján a többcélú tér részét képezi a Bécsi úti telekhatáron egy emlékfal is. A telken korábban lévő épület eredetileg Schmidt Sándor egykori téli villája volt, az emlékfal a lebontott villa homlokzatát idézi vissza, egyben térfalat képez a Bécsi út felől az agorának.

Az emlékfal monolit vasbeton szerkezettel készült látszóbeton felületi kialakítással. A teljes fal beton anyaga törtfehér színű, finom felületű, enyhén porózus megjelenésű az építészeti műszaki leírás alapján. Az emlékfal vastagsága általában 30 centiméter, a lábazatoknál ettől eltérően 35, illetve 50 centiméter. A betonminőség C30/37-XC2-XF2(H). A falszerkezet (SB3 minőségi osztályú) látszóbetonként kellett, hogy elkészüljön, ezért annak kivitelezésére különösen oda kellett figyelni.

Kep2-webA tér másik része a szabadidőparkként kialakított hátsókert, tereplépcső. A meglévő rézsű átépítésével új íves vonalvezetésű, változó szélességű lelátó szerű tereplépcső készült, amelyek fellépői szintén látszóbeton minőségű felülettel törtfehér színű nyersbeton alacsony támfalak.

Kihívások

A kivitelező – Gedi Építő Kft. a fehér, látszófelületet biztosító transzportbeton szállításával kapcsolatban kereste meg a Lábatlani Vasbetonipari Zrt.-t.

A fal kivitelezését az alábbi nehézségek jellemezték:

  • formailag jelentősen tagolt felület (főleg az emlékfal esetén);
  • látszóbeton minőség fehér színben (CEM I 52,5N fehér portlandcement felhasználásával);
  • időjárási körülmények, magas nappali hőmérséklet.

A kivitelezési folyamatot megelőzően a zsalubeszállító céggel (Peri Kft.) egyeztetve kiválasztásra került a megfelelő zsalurendszer, amely a Peri Vario fatartós falzsalu rendszere volt. A rádobozolások egy részét előre a zsalu kiszállítása előtt elkészítették, melyből bizonyos blokkok előreszerelt állapotban érkeztek a helyszínre.

kep3-webAz ablaknyílások kirekesztéseit a helyszínen rögzítették a zsalutáblákra. A zsalu ezen részébe külön gondossággal dolgozták be a betont, tekintettel arra, hogy az ablak bordáinak keresztmetszete nagyon keskeny és e jellemző mellett a látszóbeton minőséget biztosítani kellett.

A fehércement alkalmazása alaptulajdonságai miatt – gyors kötés, repedés-érzékenység, ráadásul az időjárási körülmények sem voltak kedvezőek –transzportbeton előállítására nagyon nagy kihívást jelentett, mely fokozott odafigyelést és előkészítést igényelt mind a kivitelező, mind a beton előállítója számára.

Kivitelezés kánikulában

A kivitelezővel való folyamatos egyeztetés alapján a tereplépcső támfalakhoz F3, az emlékfal építésére F4 konzisztenciájú szivattyúzható keveréket javasoltunk beépíteni. Mindkét esetben (Dmax = 22 mm) a szín érdekében zúzott mészkő adalékvázat készítettünk a keverékhez és a finomrész (cement + mészkőliszt) mennyiségét közel öntömörödő (400 kg/m3) minőségben állítottuk elő. Az emlékfal betonjának esetében a vázat még tovább finomítottuk a nehezen kilevegőző zártabb zsalurészek kedvezőbb kitöltése érdekében.

Mindkét esetben egy sorozat laborkísérlet előzte meg a végleges keverékek kialakítását, mely során az anyag viselkedését és főleg eltarthatóságát vizsgáltuk meg. A kivitelezőnek továbbá javasoltuk a kora reggeli, illetve késő délutáni, esti munkavégzést, a beton konzisztenciájának megtartása, beépíthetősége miatt, és hogy a nap közbeni 30°C feletti hőmérsékleten ne a felforrósodott zsaluzatba kelljen a frissbetont betölteni, ezzel rontva a beton tömöríthetőségét, ezzel felületi jellemzőit.

A nyári forróságban kivitelezett különleges projekt sikeréhez hozzájárult, hogy a betonüzemünkben működő, országosan egyedülálló adalékhűtő-, illetve vízhűtő berendezés segítette a frissbeton kezdeti hőmérsékletét viszonylag állandó 20-25 °C körüli értéken tartani.

A helyszíni beépítést is figyelemmel kísértük a beton adalékszert szállító MC Bauchemie Kft. részvételével, hogy bármilyen váratlan vagy kedvezőtlen eseménynél szakszerűen tudjunk beavatkozni, illetve a keveréket módosítani, hogy a kívánt eredmény létrejöhessen. A keverék a betonkeverőtől a zsaluzatba 1,5-2 óra alatt tudott mixerkocsival kiérkezni. Ezért az eltarthatóság érdekében a betonfolyósító szer mellett kötéskésleltetőt is alkalmaztunk, és az esetleges kedvezőtlen szétosztályozódás megelőzésére további stabilizáló szert is teszteltünk és készenlétben tartottunk, de a felkészült kivitelezés során erre már nem volt szükség.

Korrekt munkakapcsolat

A közös munka során szoros és korrekt munkakapcsolat alakult ki a kivitelezővel és az adalékszer beszállítójával. Az eredménykén létrejött szerkezetek, térelemek felületei magukért beszélnek. Nem utolsósorban szilárdságuk a támfal esetén átlagosan 56 N/mm2, az emlékfalnál 65 N/mm2 felett volt (28 napos, helyszínen vett szabványos próbakockák nyomóvizsgálatai alapján).

A kialakított teret díszítik továbbá az előregyártó üzemünkben készített, (részben) beépített LED világítással ellátott egyedi, előregyártott térelválasztó, parkolást segítő elemek is.

A Lábatlani Vasbetonipari Zrt. 2015 során az ÉMI-TÜV SÜD Kft. közreműködésével tanúsíttatta transzportbeton gyártási tevékenységét és üzemi gyártásellenőrzés megfelelőségét (Tanúsítvány száma: T-4101/2015), melyre alapozva további projekteknél is állunk a megrendelők, kivitelezők rendelkezésére a beton szállításában.

 

RailOne Kurz RGBPrávics Péter
betontechnológus
minőségbiztosítási igazgató
Lábatlani Vasbetonipari Zrt.

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240