2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Előző számunkban egy balatonfüredi példával, most pedig a soproni nagyszálló felújításának bemutatásával igyekszünk a vidékfejlesztés fontosságára irányítani olvasóink figyelmét.

Kiss-Gy-portreA századelő robbanásszerű városfejlődése szinte minden 16-40 ezer fős vidéki városban létrehozta a maga eklektikus stílusú „nagyszálló"-ját. A második világháború utáni évtizedekben aztán nem mindenhol volt lehetőség a hotelként történő működéshez, és helyenként a mai napig sem kapta vissza eredeti funkcióját a régi szállóépület. Sopronban nem ez történt, itt a vizsgálat tárgyát képező épület ma is szálloda, sőt még bővült is.

01-wMEGŐRZENDŐ ÖRÖKSÉG

Az eklektikus stílusú nagyszállók nemcsak az utazókat szolgálták, hanem a korabeli városi polgári élet központjai voltak. Hol színház, hol bálterem működött bennük, néha kaszinó, avagy mindezek együtt. Szinte mindegyikben pazar kialakítású étterem és különtermek álltak rendelkezésre a különféle rendezvényekhez. Ezek a reprezentatív terek – néha teremsorok – olyan jelentős és díszes részei az eklektikus szállodaépületeknek, amelyekhez hasonlók ma már nemigen keletkeznek, vagy csak különösen nagy áldozatok, szakmai viták árán épülnek vagy őrizhetők meg egy új, illetve újjáépítésnél.

02-w03-w

ÚJ FUNKCIÓK

04-wMi az, ami viszont nincs egy ilyen 20. század eleji épületben? Mai értelemben vett konferenciaterem, tornaterem és edzőterem, és a legnagyobb problémát jelentő funkció: a fürdőrészleg. Továbbá szintén általánosan gondot okoz a felújítóknak a parkolás megoldása. Általában csak igen nagy áldozatokkal járó szerkezeti átalakítások révén lehet a fenti kérdésekre jó válaszokat adni. Szerencsés eset, ha egy meglevő és kellően nagy udvar kibontásával és beépítésével területet nyerhetünk, vagy amint a cikkünkben ismertetett épületnél is történt, a főhomlokzat mögötti épületek bekapcsolásával tovább bővíthető a tér, amelyekben elhelyezhetők az új funkciók helyszínei.

05-w06-w

FUNKCIÓBŐVÍTŐ FEJLESZTÉSEK

07-wA funkcióbővítő fejlesztések egy ilyen nagyságrendű és minőségű épületnél több milliárd forintos beruházást igényelnek. Esetünkben a hozzá csatolt hátsó épületekbe is beköltözött a szálloda, ezért belül kétarcúvá vált. Vannak benne hagyományos, Sopron Fő utcájára néző szobák, hagyományos bútorzattal. A fogászat mint pénztermelő üzletág ebben a szállodában is megjelent, olyannyira, hogy az épület legexkluzívabb, főhomlokzati első szintjén kaptak helyet a rendelők. Van még egy főutcai bejárat, amit nem használnak. Ez rendezvényeken akár alternatív bejáratként is szolgálhat. Ez a rész pillanatnyilag még keresi a funkcióját. Az ilyen „tartalékok" nem ritkák egy eklektikus épületben.

08-w09-w

SPORT- ÉS WELLNESSRÉSZLEG

12-wAz ilyen régi épületeknél fokozottan nehéz és kényes témakör a mai igényeknek megfelelő wellnessrészleg kialakítása, amelyet a soproni szálloda ezredforduló környéki nagy átalakításakor hoztak létre. A beruházó döntéseit nyilván az is befolyásolta, hogy gyakori vendégek itt a sportolók. Egész csapatok elszállásolására kell gondolni, ami többféle helyiségcsoport meglétét feltételezi. Gondoljunk egy komoly kosárlabda- vagy kézilabda-csapatra: játékosok, tartalékok, edzők, csapatkapitány, gyúrók, egy 30 fős társaság, akik igénylik a gyors és szeparált kiszolgálást az étteremben, de edző-bemelegítő teremre is szükségük van. Ez nem azonos az amúgy szintén általános elvárásként megjelenő konditeremmel. Gyakorlatilag egy kisebb tornaterem az elvárás, vagy adottságai révén annak is használható egyéb, megfelelő méretű terem. Továbbá úszási, szaunázási lehetőség, pezsgőmedence és masszázs is alapvető igénye a sportolóknak. A rekonstrukció során ezeket a funkciókat alakították ki az eklektikus régi épületben.

14-wAz amúgy is összetett és bonyolult alaprajzi szituációt nem vázoljuk most fel. A feladat összetettségét talán jól szemlélteti, hogy az úszómedencét egy olyan emeleti szárnyban alakították ki – vízgépészetével egyetemben –, mely alatt a nagyterű tornaterem foglal helyet (és ezalatt még további szintek vannak).

Egy 20. század eleji hangulatot árasztó, patinás épületet újonnan nem lehet építeni. Az eredeti anyagok, a régi kivitelezői háttér, a tükrök, a nagy belmagasság, az eredeti bútorok és míves korlátok – mindez érték és vendégcsalogató, meg kell tehát őrizni, továbbadni az utókornak. A hozzájuk illesztett új funkciók kialakítása ugyan kihívás a beruházóknak és építőknek egyaránt, ám a jelen vendégkörének bővítéséhez, megtartásához elengedhetetlen. 

10-w11-w

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240