2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

facade-image-credit---ceu-daniel-vegel 29004943124 oA CEU újjáépítésének egyik fő célja az volt, hogy egyetlen tágas, egybefüggő campusban egyesítse az egyetem épületeit. A zöld technológiát alkalmazó két épület megnyitása a háromlépcsős campus-újjáépítési projekt első szakaszának befejezését jelenti. Az építési munkálatok első és második szakaszát, valamint a további kivitelezést is a MARKET-STRABAG konzorcium végzi, melynek cégei széles körű tapasztalattal rendelkeznek a városi környezetben levő oktatási célú épületek rekonstrukciójában.

2015 januárjában indult el a Közép-európai Egyetem (CEU) újjáépítése. A 35 ezer négyzetméter területű projekt felújításának és megépítésének költségvetése hozzávetőlegesen 34 millió euró. Tervezője a dublini székhelyű építésziroda, az O'Donnell és Tuomey, valamint magyar partnere az M-Teampannon Kft.

20160908-n13-15-building-image-credit---ceu-daniel-vegel-2 29693604945 oAz átépítés lehetővé teszi, hogy az egyetem nagyszabású konferenciák és nyilvános események színtere legyen. A terv egyik kulcsfontosságú eleme az előadóterem rekonstrukciója és a közösségi terek kibővítése. A könyvtár, amely Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű gyűjteményének ad otthont, 450 csoportos tanulási teret magában foglaló, ötemeletes létesítménnyé bővült, amely multimédiás oktatási és tanulási lehetőségeket is kínál.

20160908-n13-15-building-image-credit---ceu-daniel-vegel-5 29693603795 oA közösségi terek és találkozóhelyek számát jelentősen megnövelték a CEU több mint 100 országból érkező, közel 1500 hallgatója számára. A Nádor utca 13. alatt található épületben minden szinten tanulósarkokat alakítottak ki, az épület központi, belső udvarát pedig hatalmas, üvegezett tető fedi, amely nyitott és tágas teret hoz létre, és ideális a különböző összejövetelekhez.

 

AKUSZTIKA

A projekt szakmai különlegességét a tantermek magas színvonalú akusztikai komfortja (hangszigetelés, teremakusztika, beszédérthetőség), a valódi egyidejűséggel szétosztható, de egybenyitva színházi méretűvé váló auditórium, a sok-sok változatos módon határolt irodai tér és a közlekedők felülvilágítókat, udvarokat összekötő, szinte labirintusszerű hálózata adja.

Fürjes Andor Tamás, a Qrate Akusztikai Kft., szakértője 2012 végétől kapcsolódott be a tervezési munkákba, az építészeti tervezőkkel szoros együttműködésben.

A tervezői munkát nagyban segítette a megrendelő érzékenysége és az érintett szakágak fogékonysága az akusztikai szempontok iránt. Az emelt szintű építészeti és gépészeti akusztikai igényességet integrált és hazai szinten egyedülálló szín¬vonalú és funkcionalitású elektroakusztikai rendszer teszi teljessé.

OKTATÁSTECHNIKA, MULTIMÉDIA ÉS PREZENTÁCIÓ

A tantermeket és a tárgyalókat a legfejlettebb multimédiás technológiával szerelték fel, így a professzorok, a vendégelőadók és a hallgatók könnyedén megoszthatják egymással a jegyzeteiket, a prezentációkat és egyéb médiatartalmakat az elektronikus okostáblák és képernyők, illetve a Barco Clickshare rendszer segítségével. A két, lépcsőzetes elrendezésű tantermet olyan médiatechnológiával látták el, amely lehetővé teszi felvételek készítését és webináriumok megtartását.

ENERGIAHATÉKONYSÁG

20160928 100349A projekt nagy hangsúlyt fektetett az energiahatékonyságra. Az egyetem energiafelhasználása várhatóan egyharmadával csökken az építészeti megoldásoknak és a modern épületgépészeti rendszereknek köszönhetően. A CEU fenntarthatóság iránti elkötelezettsége érdekében a BREEAM elveket követték a tervezés során. Ennek köszönhetően a campus terve „nagyon jó" minősítést kapott a BREEAM szakembereitől. Így az egyetem lett Európában a második, Közép- és Kelet-Európában pedig az első olyan felsőoktatási intézmény, amely elnyerte ezt az elismerést. A tervezés során minden apró részletet figyelembe vettek, hogy csökkentsék a környezeti terhelést.

Láncba fűzték a belső udvarokat – ezzel egységbe foglalva a régit és az újakat. Az épületek közötti átnyitások csökkentették a zavaros közlekedők számát. Az első lépés utat nyitott a következő ütemek építési munkáinak. A régi és az új épületekben kertépítészi eszközökkel kialakított zöld terasztetőket, bejárható tájképi tetőt alakítottak ki, egyfajta „budapesti függőkertet". E tetők növényzete fontos szerepet játszik az épületek hőveszteségének csökkentésében, és emeli a projekt környezeti fenntarthatóságát.

20160928 092117A fedett belső udvarok temperált belső környezete és a természetes szellőzés praktikuma biztosítja az alacsony karbon-kibocsátást és a hosszú távú energia-megtakarítást.

GÉPÉSZET

A tervezési koncepció egyik fontos tényezője az volt, hogy az ütemezést úgy határozták meg, hogy mind az átalakítás előtt álló és még üzemelő épületek, mind a már felújított épületek gépészeti működése zavartalan legyen. Mindemellett az oktatási intézmény funkcióból adódó, erősen változó energiaigény megkövetelte az energiatudatos tervezést, ezért a megfelelő energia- és hőellátási rendszer kiválasztása elsődleges szempont volt. Környezettudatos szemléletnek megfelelően a Temesvári Tervező Kft. gépésztervezői törekedtek az energiaigény eredendően alacsonyan tartására, a természetes megoldásokra, az épületet kiszolgáló gépészeti és elektromos rendszerek optimális ceus-new-n15--building-in-ndor-street-image-credit---ceu--zoltan-tuba 29657840106 ohatékonyságú működésére. Ennek megfelelően a gépészeti rendszereket, ahol a fenti kritériumok megengedték, központosították, például energiaközpontokat hoztak létre, illetve közös vízellátó és sprinkler központot.

A későbbi változtatásokat is követni képes flexibilis kialakítás érdekében épületenként fűtő-hűtő és sprinkler alközpontokat létesítettek, ahonnan az egyes épületeket ellátó alrendszerek indulnak. Az I.-es ütemhez tartozó N15 épületet teljesen elbontották és újat építettek a helyébe, míg az N13 jelű épületrészt átalakították. Azokon a területeken, ahol egy szinten egymás felett több síkban történt a szerelés, külön mennyezet alatti, illetve padlósík feletti tervet is készítettek a könnyebb értelmezhetőség és jobb áttekinthetőség érdekében.

VÍZELLÁTÁS

Az ivóvíz alapvezetékéről történik az épület összes vizes berendezésének az ellátása, biztosítva a takarítás vízigényét, valamint feltöltési lehetőséget a gépészeti rendszerek számára. Minden épületben a pinceszintjén alapvezetéket építettek ki, majd felszálló vezetékeken keresztül jut el a víz a vizesblokkok berendezési tárgyaihoz. A berendezések, szerelvények, műszaki megoldások egytől egyig energiatakarékos, környezettudatos kialakításúak.

Az alkalmazott központi HMV rendszer előnye, hogy könnyen illeszthető hozzá későbbiekben napkollektoros rendszer, illetve lehetőséget teremt a hűtési rendszer hulladékhőjének felhasználására, mely már az első fázisban megépült. A hűtőgépek kondenzhője a HMV előfűtésre felhasználható.

Az épületekben nedves fali tűzcsapokat helyeztek el szintenként, az építész tervei szerinti helyekre, belsőépítész által kiválasztott ajtókkal. A tűzcsapszekrényben a szabványos szerelvények 30 méteres merev tömlővel vannak ellátva. Az épületek hőellátását kondenzációs gázkazánokkal biztosítják. Az I-es ütem kazánházát az N13-as épületben helyezték el, míg a II.-es ütem kazánháza a Facoulty tower-be kerül, ez utóbbi kazánház a II.-es ütem mellett a III.-as ütem fűtési energiaellátását is biztosítja.

ceus-new-n15--building-in-ndor-street-image-credit---ceu--zoltan-tuba 29612559831 oFELÜLETFŰTÉS, SZELLŐZÉS

Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő paneleket a N15 épület olyan helyiségeibe tervezték, ahol relatív alacsony hőterhelés várható, illetve a könyvtár teljes területén, mert ez a rendszer nyújtja a legkomfortosabb és leggazdaságosabb üzemeltetést.

Az aulákban, a vizesblokkokban és bizonyos folyosói területeken padlófűtést alkalmaztak. A több szint belmagasságú területeken, mint például az auláknál, ez bizonyult a legmegfelelőbbnek. A sugárzó hőleadó rendkívül energiatakarékosan üzemeltethető, ezeken a helyeken a fűtés mellett hűtési üzemben is működik a padló. Az alkalmazott felületfűtési rendszer Wavin.

A könyvtárterületek fűtés-hűtése alapvetően betonos, valamint néhány helyen álmennyezeti panelrendszerű fűtőelemekkel biztosított.

Légfűtést és -hűtést az előadótermekben alkalmaztak. Ennek oka, hogy az egyszerre bent tartózkodók magas létszáma miatt amúgy is szükséges a folyamatos légcsere a helyiségben, így az emellett jelentős fajlagos belső hőterhelést is a szellőzőlevegővel kompenzálni tudják. A szellőzőgép mellé nem terveztek egyéb hőleadót, az nem vált szükségessé, mivel az építészeti adottságok miatt elenyésző a transzmissziós veszteségük.

Az auditórium két külön teremre osztható, melyek ugyan közös szellőzőgépről, de külön VAV-os légtechnikai rendszerrel ellátottak. A két ág külön-külön utófűtő kaloriferrel van ellátva, hogy az egy időben jelentkező fűtési, illetve hűtési igényeket is biztosítani tudják.

20160928 102540A HMV ellátást a hőközpontokban elhelyezett indirekt fűtésű tárolókkal biztosítják. A HMV tárolók melegvizeit időszakosan túl kell fűteni légionella-mentesítés miatt, ezt az épületfelügyelet biztosítja.

A hűtési kondenzhőt HMV termelésre használják fel. A későbbi napkollektoros HMV rásegítés érdekében a tervezett HMV tárolók mellett helyet biztosítottak későbbi szolár előtéttárolók elhelyezésére is. Az épület minden helyisége mesterséges szellőzéssel ellátott, viszont az energiatakarékos üzemeltetés miatt lehetőség van átmeneti időszakokban a természetes szellőzés alkalmazására is. A tervezés során tudatosan kerültek beépítésre az ezeket biztosító megoldások, melyeket a Siemens által tervezett okos épületirányítási rendszer (BMS – building management system) vezérel.

NYÍLÁSZÁRÓK ÉS FÜGGÖNYFALRENDSZER

20160908-n13-15-building-image-credit---ceu-daniel-vegel-4 29693604105 oA klasszikus magyar stíluselemeket és az ultramodern megoldásokat tartalmazó két új épület külső arculata az üvegfelületén visszatükröződő épületekkel együtt impozáns látványt nyújt. Az objektum valamennyi alumínium nyílászáró és függönyfal szerkezetéhez a Schüco rendszereit választották a tervezők, mely az építészeti és formatervezési szempontokat a funkcióból fakadó előnyökkel köti össze. A kiváló hőszigetelési érték és a kis beépítési mélység az építészek és a homlokzattervezők számára széles tervezési szabadságot nyújtott.

20160928 093030A keskeny látszó szélesség lehetővé teszi az üveg nagyarányú alkalmazását, így a homlokzat rendkívül elegáns megjelenésű. A rejtett vasalatok kézi vagy automatikus működtetéssel, kapcsolóval, illetve központi épületvezérléssel irányíthatók. Az eredmény: optikailag és műszakilag egységes kapcsolat az ablakok, ajtók és a függönyfalak között. A bejáratnál beépített Schüco ADS 70 HD típusú nagy igénybevételre tervezett ajtó a homlokzatnak egyedi karaktert ad. Tartós konstrukciója nagy szélességű nyíló ajtószárnyakat tesz lehetővé (és akár 3 méteres bejárati magasságokat), amely különösen alkalmassá teszi nagy átmenő forgalmú épületekben történő felhasználásra. A 70 milliméteres beépítési mélységű profilrendszer kitűnően illik az összes Schüco függönyfal- és ablakrendszerhez. A Schüco FW 50+ függönyfalrendszer igényes építészeti megoldásokat kínál. Kiváló hőszigetelési tulajdonsága mellett a legmagasabb formatervezési kívánalmakat is teljesíti.

Az utcai homlokzaton és a belső udvarok körül ennek a rendszernek egy úgynevezett „Steel-look" változatát alkalmazták. A Steel-look dizájn rendszer acéljellegű megjelenésének köszönhetően egy finoman tagolt szerkezetet értek el, ugyanakkor nem kellett lemondani az alumínium rendszerek előnyeiről sem.

ceus-new-n15--building-in-ndor-street-image-credit---ceu--zoltan-tuba 29612562351 oA belső udvarok üvegtetővel történő lefedése a Schüco FW 50+.HI függönyfal-rendszerrel történt, amely 50 mm széles profilokból áll. A tervezők a vertikális karakter erősítésére olyan elemeket használtak, amelyek az üvegtető külső felületén magas lefutó profilokat eredményeztek.

Az épület belső udvarára néző lyukablakok és a függönyfalban elhelyezett hő- és füstelvezető ablakok egyaránt a Schüco AWS 75 BS.HI+ blokk-ablakrendszerből készültek, amelynek előnye, hogy a tokprofil kívülről teljes szélességében eltakarja a szárnyprofilt, így az üvegezés körül csak egyetlen keret látható. A nyitható ablakok nagy része kézi működtetésű és rejtett vasalattal készült, míg a hő- és füstelvezető ablakok TipTronic rejtett motoros vasalattal működnek, összehangolva az épületfelügyeleti és -biztonsági rendszerrel. Egyes belső légterek flexibilis összekötése és elválasztása is igényként merült fel. Ezeken a helyeken a Schüco tolóajtó-rendszerek biztosítják az átlátható kapcsolatot.

 

MK

marketlogo aks rz cmyk Schuco-logo

 

 

Gondolatok az épületről

A cikkünkben egy rövid bepillantást nyújtottunk egy tehetséges tervezői, kivitelezői csapat kitűnő alkotásába, melyről bizonyára még sok írás fog megjelenni. Egy olyan korszakos épület született, ahová jó lesz belépni, nemcsak diákként, hanem látogatóként is. Budapest új, nevezetes épülettel gazdagodott, egy 21. századi épülettel, mely harmonikusan illeszkedik a történelmi városrészbe.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora
A CEU campus-újjáépítési projekttel szó szerint és átvitt értelemben is új magasságokba tör az egyetem.Az, hogy klasszikus magyar stíluselemeket ötvözünk ultramodern, energiahatékony megoldásokkal, különösen fontos számunkra, hiszen a CEU egy olyan ambiciózus, mester- és doktori képzéseket nyújtó oktatási intézmény, amely erős magyar gyökereire és globális vonzerejére egyaránt támaszkodva biztosít innovatív tanulási környezetet a jövő vezetői számára."

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója
Nagy örömmel vágtunk bele a Közép-európai Egyetem felújításába, hiszen a Market Építő Zrt. 20 éves fennállása során több oktatási intézmény kivitelezési munkálatait láttuk már el. Ez az építkezés számos izgalmas kihívással szolgált a szoros határidőből, a belvárosi könyezetből és a komplex, részletgazdag feladatokból adódóan. Mindemellett komoly műszaki kompetenciát is igényelt a legapróbb részleteket is meghatározó tervek kivitelezése. Az oktatás mindig is fontos részét képezte társadalmunk alakításának, ezért elengedhetetlen, hogy a magukat képezni kívánó diákok a lehető legjobb körülmények között tanulhassanak. A CEU erre most minden téren lehetőséget biztosít, büszkeséggel tölt el, hogy ennek mi is részesei lehettünk."

Sheila O'Donnell, az O'Donnel + Tuomey tervezőiroda vezetője
Nagy örömmel tölt el minket, hogy mi tervezhettük ezt a komplex és lenyűgöző projektet a Közép-európai Egyetem számára. Az volt a célunk, hogy olyan épületegyüttest alakítsunk ki, amely megtestesíti a CEU nyitott szellemiségét. Bízunk benne, hogy az általunk tervezett campus tovább erősíti majd az egyetem és a város közötti tudományos és kulturális összefonódást. Különösen az foglalkoztat minket, hogyan lehet történelmi környezetben új építészeti alkotást létrehozni és már meglévő épületeket radikálisan átalakítani. Ebben a projektben mindkettőre lehetőség nyílt. Építészeti megközelítésünk a budapesti belváros belső udvarral rendelkező épületeinek jellegzetes tulajdonságaira támaszkodik. Az új épületek egyértelműen kortárs jellegűek, ugyanakkor tiszteletben tartják történelmi szomszédaik építőanyagait, méreteit és arányait."

Baross Pál, a CEU campus-újjáépítési projekt igazgatója
Büszkék vagyunk mindarra az energiára és szakértelemre, amit a projekt első szakasza során campusunk átalakításába fektettünk a kiindulási koncepciótól kezdve az utolsó ecsetvonásig. Mindezt egy elhivatott és tehetséges csapat valósította meg. Már alig várjuk, hogy megnyithassuk ezt az új teret a nagyközönség számára, amely nemcsak tanári karunk, hallgatóink és kutatóink tanulását és munkáját segíti majd elő, hanem oktatási és kulturális teret is kínál szomszédaink és a tágabb értelemben vett budapesti közösség számára."

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240