2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep-1A mezőgazdasági termelő üzemek megvalósítása éppen olyan szaktudást igényel, mint maga a mezőgazdasági termelés. Tervezőként, kivitelezőként nem csupán egy luxushotel megtervezésére lehetünk büszkék, de egy jól sikerült állattartó telep vagy terménytároló eredményeire is.

A Frisomat építészeknek szervezett szakmai napján Tóth Balázs építészmérnök előadásában hangzott el a fenti megállapítás, ami teljes mértékben kifejezi a Frisomat szakmai csapatának tervezőket, kivitelezőket támogató gyakorlatát.

kep-2Minden mezőgazdasági csarnok megvalósításának alapja a megfelelő szerkezeti rendszer, a legjobb csarnokmegoldás kiválasztása. A könnyűszerkezetes acélcsarnokok gyártásában és fejlesztésében nagy tapasztalattal rendelkező Frisomat Kft. gyorsan felépíthető épületmegoldásokat kínál ipari, logisztikai és mezőgazdasági területen is.

A Frisomattal együttműködve könnyebb a tervezés és gyorsabb a kivitelezés, hiszen a projekt teljes időtartamában számíthatunk a cég szakembereinek együttműködésére minden technikailag számottevő kérdésben. A Frisomat közel négy évtizede a legkülönbözőbb ágazatok igényeit elégíti ki világszerte. Magyarországon az elmúlt 25 évben a Frisomat-szerkezetek felhasználásával épült már acélcsarnok a legegyszerűbb termény- vagy géptároló épülettől az európai színvonalú versenyek lebonyolítására alkalmas lovardáig vagy a magas minőségi elvárásoknak megfelelő hűtőházig. Az értékesítésre váró termények hosszú távú raktározására, a vetőmagok, vegyszerek megfelelő tárolására a Frisomat gyorsan felépíthető épületmegoldást kínál, alkalmazkodva a terménytárolás igényeihez.

165 NÉGYZETMÉTER, 2 EMBER, 3 NAP

FRISOMAT-webA mezőgazdaságban kedvelt Frisomat épületmegoldás az ívelt, donga formájú, Omega csarnok, amilyen néhány éve Vécsei Sándor, Veszprém megyei gazdálkodó birtokán is épült. „Nem engedhetem meg magamnak, hogy egy 4-5 milliós permetező kint, a szabad ég alatt vészelje át a telet, de igaz ez bármelyik gépünkre, traktorra, kombájnra egyaránt" – mesélt beruházásának okáról a szántóföldi növénytermesztéssel 21 éve foglalkozó gazdálkodó. A munkagépek elértéktelenedésének elkerülése, az értékesítésre váró termények biztonságos raktározása, a vetőmagok, vegyszerek megfelelő tárolása minden gazdánál elsődleges szempont.

Akár ideiglenes, akár végleges tárolóhelyre van szükség, a Frisomat íves alakú, Omega csarnoképületei nyújtják az egyik legtartósabb és leggazdaságosabb megoldást. E dongaszerkezetű csarnok megrendelői igények alapján előre legyártott könnyűszerkezetes elemei egyszerűen és gyorsan összeszerelhetőek. „Ezek a fiúk kijöttek, és a 165 négyzetméteres alapterületű csarnokot három nap alatt felépítették. Két ember háromnapi munkával úgy felhúzta az épületet, és olyan rendben hagyták a munkaterepet, hogy egy csavar nem maradt utánuk" – emlékezett vissza Vécsei gazda. A Frisomat dongaszerkezetű, Omega típusú csarnokainál az egyes betonalap pontokra íves kivitelű acéllemez szerkezet kerül. Az íves forma miatt egyenletes eloszlású, alacsony terhelés esik a betonalapra, ami lehetővé teszi az olcsó, előre gyártott betonelemekből készülő alapozást.

kep-4A betonalap mellett az íves acélszerkezet rögzíthető előre elkészített lemezlapra vagy támfalra is attól függően, hogy mire akarják használni, gépszínnek vagy gabonatárolónak. A kiváló minőségű acél hullámlemez burkolatfestését már a Frisomat gyártóüzemében elvégzik, a szintén előre gyártott faszelemenek pedig gombásodás ellen védő impregnálást kapnak. Az Omega csarnok bárhol, szinte bármilyen feltételek között felépíthető, igény szerint kérhető tetőfelülvilágító lemezek és széles tolókapu beépítése. Ha később változnak a körülmények, hosszirányban bármikor bővíthető, ahogyan azt a Vécsei gazdaságban is tervezik.

kep-5A gyártót nem lepik meg a mezőgazdaság egyes termelő területeinek igényei. Az értékesítésre váró termények hosszú távú raktározására, a vetőmagok, vegyszerek megfelelő tárolására a Frisomat gyorsan felépíthető épületmegoldást kínál, alkalmazkodva a terménytárolás igényeihez. Az íves acélcsarnokok praktikus megoldásként már számos gazdaságban is bizonyították kiválóságukat a gép- és terménytárolásban vagy a raktározásban.

A TOVÁBBGONDOLT ÍVES CSARNOK

OMEGA-webNéhány évvel ezelőtt, a Frisomat mérnökei, megtartva a jól bevált íves kialakítást, az Omega típus fejlesztésébe kezdtek. A cél az volt, hogy a népszerű, jól bevált tulajdonságokat megtartva olyan új típust alakítsanak ki, mely jobban igazodik a modern kor igényeihez, javítva a minőséget a felhasznált anyagok minőségében, illetve a csarnok külső és belső megjelenésében.

Az eredmény minden várakozást felülmúlt. A Frisomat az idei évtől forgalmazza az új, Omega Plus típusnevű csarnokot, melynél a főtartó szerkezet teljes egészében tűzihorganyzott, hidegen hengerelt, vékonyfalú acél C szelvényekből készül, ami garancia az időtálló és minőségi épületre, miközben a magas minőség nem jelent szükségszerűen magasabb árakat. Az új típus szélessége 15 métertől 20 méterig méterenként változhat, hosszúsága 4 méterenként bármekkora lehet, magassága pedig 5,8 és 6,8 méter közé esik.

A burkolat ebben az esetben is a már jól bevált és a „régi" Omega típusnál már bizonyított, horganyzott, műanyagbevonatos acél hullámlemez, melyet a szintén horganyzott C szelemenekre, önbefúrós lemezcsavarokkal rögzítünk.

kep-6ELŐNYÖK, TÁVLATOK

A nagyfokú tipizáltság hatalmas előnye az, hogy a megrendelést követően, akár 3 héten belül tudjuk a csarnokot szállítani. A kivitelezési idő egy 1000 négyzetméter alapterületű csarnok esetén körülbelül 2,5 hét.

A széles és magas tolókapuk, valamint a tető-felülvilágító sávok az alapkiépítéshez tartoznak, igény esetén tetőszellőzőket, páramentesítő bevonatot, elektromos kapukat vagy a kapuk fölé előtetőket szállítunk.

kep-7A Frisomat nyújtotta további csarnokmegoldásokkal a mezőgazdasághoz kapcsolódó feldolgozó-ipari vállalkozások, állattartással foglalkozó gazdaságok, kertészetek, sportolásnak helyet adó létesítmények és akár a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelő hűtőházak csarnokmegoldásai valósíthatók meg. Egy kellemes sportélményt biztosító épületkialakításban nemcsak megrendelőként, de tervezőként, kivitelezőként is számíthatunk a Frisomat mérnökeinek segítségére, legyen szó akár kisebb, hobbisportnak helyet adó vagy nagyobb, európai szintű versenyek megtartására alkalmas csarnoképület kialakításról.

 

www.frisomat.hu

Keresés

mehi-banner-media 120x240