2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Kiss-Jozsef-webAz építőipari szakma Kiss Jóska bácsija távozott közülünk. Személye összeforrt az építőipar közel hatvan éves történetével. Nehéz elképzelni, hogy csendes személyisége eltűnik életünkből. Bölcs mondatai, találó megjegyzései, melyek egy-egy szakmai vitát nem egyszer tereltek helyes irányba, hiányozni fognak. Már évek óta nem vett részt aktívan a szakmai életben, de aggódó figyelemmel kísérte az ágazat és egykori kollegái sorsát. 1947 óta dolgozott az építőiparban. A háború utáni építőipar alakulásának aktív részese volt.

1950-ben került a Székesfehérvári Magasépítő Vállalathoz, mely többszöri névváltozás után Alba Regia Építőipari Vállalat néven vált közismertté, ahol végigjárta a szokásos lépcsőfokokat. 1954-től építésvezető, majd 1956-tól főépítésvezetői beosztást kapott. 1963-ban áthelyezték a Fejér megyei Tanácsi Építőipari Vállalathoz igazgatónak, majd 1964-ben elődje halála miatt visszahelyezték az Alba Regia Építőipari Vállalathoz igazgatónak. Ezt a vállalatot 1982-től vezérigazgatóként vezette, 1989. december 31-ig, 25 éven át.

A vállalat fő feladata Székesfehérvár és Fejér megye jelentős épületeinek kivitelezése volt. Ebben az időszakban indult el Székesfehérvár és Fejér megye ipari fejlődése, ami sok ezer munkást vonzott a városba. A háborúban tönkrement város csak új építkezések után tudta munkahellyel, lakással, közintézményekkel ellátni a városba áramló munkaerőt. Ez rendkívüli feladatot jelentett az építőipar számára. Az 1960-as években nem is volt képes eleget tenni a követelményeknek. Elsősorban szakmunkáshiány, szellemi kapacitás, valamint az anyaghiány is áthidalhatatlan korlátokat jelentett ebben az időben.

A fehérvári sikeres évek után egyre eredményesebben vett részt a cég a megyén kívüli munkákban, többek között a fővárosban is. Egyidejűleg korszerű építőanyagok gyártásába kezdtek. A fejlődést korszerű építési módok alkalmazása, a jelentős technikai fejlesztést az építőipar gépesítése, szerszámokkal való ellátása jelentette egyrészt, másrészt a szervezési eredményekhez szellemi kapacitást tudott a vállalat biztosítani. 1950-ben csupán egy, az 1980-as években csaknem 300 felsőfokú végzettségű szakember volt a vállalatnál. A munkaerő és a minőség bázisát a csaknem ezer főnyi ipari tanuló jelentette, akik ott szerezték meg a szükséges gyakorlatot.

Nyugdíjba vonulása előtt Kiss József még egy nagyon fontos munkának volt meghatározó szereplője. 1988-ban megszűnt az ÉVM. Egyre több probléma jelentkezett az építőiparban. Többedmagával felismerte annak szükségességét, hogy egy olyan szervezetet kell létrehozni, amelyik jelentős lépéseket tehet az építésügy érdekében. Utolsó jelentős munkájaként jött létre az ÉVOSZ. Sajnos az építőipar akkoriban kezdődő leépülését az ÉVOSZ megalakulása sem tudta megállítani, sőt csökkenteni se.

Nyugdíjba vonulása után is aktív életet élt, az ÉVOSZ mellett alapítványok és egyéb társadalmi körök tagjaként igyekezett segíteni a következő generációnak.

Egy hosszú és gazdag életpálya fejeződött be Kiss József ny. vezérigazgató halálával.

Számos elismerésben részesült, melyek közül a legmagasabb az 1975-ben kapott Állami díj, melyet az építőipar fejlesztéséért és szervezéséért kapott.

A legmagasabb díjnak mégis azt a szeretetet tartotta, melyet a környezetétől kapott.

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240