2024. április 23., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Record-kep1-webÉvtizedes tapasztalati tények alapján kijelenthető, hogy az automatizált nyílászárók a hő- és füstelvezetés területén kiemelten biztonságosak, amellett, hogy energiahatékonyak és komfortfokozatuk is magas.

A hő- és füstelvezetés ma már „kötelező elem" és nem „szabadon választott gyakorlat" a kivitelezésekben, hála az elmúlt évek szigorodó jogszabályainak. Sajnos sokan ezt inkább tehernek érzik, és nem lényeges és igen hasznos épületgépészeti feladatnak tartják, bár ugyanezek az emberek elképzelhetetlennek tartják, hogy az új autójukban mondjuk, ne legyen légzsák. Emellett – például a Titanic katasztrófájáról beszélgetve – egyetértenek abban, hogy elképesztő felelőtlenség volt ilyen kevés mentőcsónakkal felszerelni a hajót, mely kivitelezéskori „megtakarítás" oly sok ember halálát okozta. Ott természetesen helyénvaló lett volna a biztonságra kiemelt figyelmet fordítani, de egy modern épületnél valahogy mégsem éreznek indíttatást a legnagyobb biztonság megteremtésére.

A beruházók sokszor túllihegett területnek tartják, s amennyire csak lehet, igyekeznek csak a szükséges minimumot hozni, azaz csak annyit megvalósítani e témakörben, amennyit mindenképpen muszáj. Sajnos e hozzáálláshoz a kivitelezők asszisztálnak azzal, hogy a lehető legolcsóbb megoldásokat alkalmazzák, függetlenül azok használhatóságától, s gazdaságos felhasználásától.

Record-kep-2-webPedig egy kis odafigyeléssel, minden szempontból jobb rendszereket lehetne használni, melyek tervezéséhez a teljesség igénye nélkül, most csak két példával szolgálnék. Felvetéseimet az elmúlt 15 év mozgatott nyílászárók között szerzett tapasztalatai, s az elmúlt években - munkánk minősége által – megszerzett nagyszámú javítási és karbantartási feladatainak tapasztalatai mondatják, melyek tehát nem teóriákon, hanem tényeken alapulnak.

A jó hő- és füstelvezetés elmélete és az automata ajtók kapcsolata

A mai épületek egy tekintélyes részénél a főbejáratokhoz automata ajtókat építenek be, de sok objektumon, sajnos, ez az első és az utolsó automata ajtó. Néhány évvel ezelőtt, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon annak vezetőjével beszéltem a tűz fizikájáról és az oltás technikájáról, s felvetettem, hogy a mozgatott nyílászárók szabályozott nyitásával és csukásával – például egy épület folyosóit nézve automata ajtókkal – a különböző helyiségeket el lehetne egymástól határolni, így a füst és a tűz terjedését lehetne rugalmasan szabályozni. Akkor a szervezet vezetője igen határozottan a következő véleményt osztotta meg velem:
Jámbor úr! Ha az oltás során mi (értsd: tűzoltók) egyszer kinyitunk egy nyílászárót, akkor azt már nem akarjuk visszazárni! Ugyanis a füst terjedésének szempontjából az a legjobb, ha a „kürtőhatást" használjuk ki a füst elvezetésére. Ebben az esetben a tűz ugyan hirtelen feléled, de utána annak magja összehúzódik, és a füst is villámgyorsan távozik az épületből. Így az oltás is könnyebb és a füst – mint legveszélyesebb eleme a tűzeseteknek – problémája megoldódik." Ezt megértve már csak azt nem értem, hogy egy épület belsejében miért használnak oly ritkán automata ajtókat? Ugyanis szép dolog, ha a főbejáratot – mint menekülési útvonalat és légutánpótló felületet – kinyitjuk, emellett a legfelső szinteken kitárjuk a hő- és füstelvezető ablakokat, de gondoljunk bele: általában hány manuális ajtó van még e két nyílászáró között?

Gondoljon egy Ön által modern felszereltségűnek tartott épületre: számolja össze, hogy az épületen hány vezérelhető (távolról nyitható, csukható) automata ajtót tud felidézni az épületen belül, amely folyosókat, részlegeket, lépcsőházakat választ el egymástól? Ugye nem kellett sokat számolnia...?

Pedig amennyiben több automatikusan mozgatható nyílászárót használnának az épületen belül, úgy azok szabályozása pofonegyszerű lenne, s egy tűz esetén a füstelvezetés hatékonysága összehasonlíthatatlan lehetne a jelenleg általában használtakkal. Emellett – nem utolsósorban – az épület klimatizálása szempontjából e rendszereket nagyszerűen lehetne használni a nyári napok elején és végén – hajnalban és zárás után – a hűvösebb időszakokban egy központi vezérlésű teljes átszellőztetésére. Ezzel a módszerrel az egyik budapesti bevásárló központ műszaki vezetője évente több mint 20 millió forintnyi energiát takarít meg! Az arány annyira jó, hogy a kivitelezéskori költségeket tekintve, a rendszerhez használt automatizált nyílászárók árkülönbsége a hagyományoshoz képest oly csekély, hogy azok teljes költsége 1 éven belül (!!!) megtérült. Ön szerint érdemes így gondolkodni...?

Record-kep3-webFüstkupolák, tetőn lévő nyílászárók

Az előző blokkban megfogalmazott igények miatt elengedhetetlen e nyílászárók vezérelt nyitása. Bizonyos esetekben a pirotechnikai eszközök használata az indokolt, de – tapasztalataink szerint – az ilyen esetek száma jóval alacsonyabb. Ipari környezetben a sűrített levegős, vagy az elektromos működtetésű megoldások sokkal költséghatékonyabbak. Sajnos itt is igaz, hogy kivitelezéskor minimum 20-30 százalékkal magasabbak az árak, de kérem, nézzenek egy kicsit előre!

Az elmúlt évek legfontosabb építészeti hívószava a „fenntartható" volt. A kifejezésnek műszaki és anyagi fenntarthatóságot egyaránt jelentenie kell! Nos, javításaink, karbantartásaink során a pirotechnikai eszközökkel szerelt épületeknél rendre azt kell javasoljuk, hogy amennyiben valaki nemcsak éves költségvetésben gondolkodik, hanem gondol a jövő évekre is, az inkább harcolja ki vezetőinél a rendszer cseréjét/átalakítását, mert ezzel – az objektum nagyságtól függetlenül – milliós megtakarítások érhetők el. A pirotechnikai eszközöket sokszor úgy tartják fenn „olcsón", hogy vagy cserélgetik rajta a felülvizsgálati matricákat, vagy csak „rendszeresen leellenőrzik" azokat. (Ön mit gondol? Hogyan ellenőrizhetnek egy lejárt élettartamú, egyszer használatos pirotechnikai eszközt? Hmmm...) Sok esetben figyelmen kívül hagyják a jogszabályok által kötelezően cserélendőnek írt alkatrészek életkorát, így „megspórolva egy csomó pénzt" a cégnek. Merthogy a magyar leleményesség állandó és töretlen...

Azzal nem számolnak, hogy amennyiben egy-két patron már nem működőképes, úgy az ezekkel vezérelt nyílászárók vész esetén nem nyílnak ki, mellyel hatalmas problémát – akár halált – is okozhatnak. A patronos rendszereket nem lehet próbálgatni. Egy próba – egy csere. Azonban – ha már a kezdeteknél gondol valaki a későbbi költségekre –, akkor áttekintheti egy sűrített levegős (sokkal olcsóbb nyitó mechanizmus), vagy épp elektromos működtetésű rendszer lehetőségét.

Fontos: mivel ilyen rendszereket nem minden nap tervez egy tervező, kérjen segítséget a helyes rendszer kiválasztásához, mivel ma már pontosan tervezhetők azok fenntartási költségei. De lehetőség szerint ne a rendszerek gyártóitól, hanem olyanoktól, akik üzemeltetnek is ilyen rendszereket. Ők pontosabb információkat tudnak adni a fenntartás költségekről, s a döntés legalább tényeken és nem spekuláción alapulhat...

Record-kep4-webA fentiekkel mindösszesen csak segíteni szerettem volna az ötletelést, s mint az elmúlt 10 év publikációival, most is a folyamatot szerettem volna gyorsítani, mellyel hamarosan felzárkózhatunk az általunk sokszor oly nagyra tartott német, francia, svájci épületgépészeti fejlettségi szinthez. Náluk egységnyi területen általában 6-10-szer több automata nyílászárót alkalmaznak, mint itthon. Természetesen utánanéztem, s megbizonyosodtam: ez nem azért van így, mert annyival több pénzük van! Épp ellenkezőleg: nem akarnak sok pénzt költeni az épületre!

Ezekben az országokban azért ez a gyakorlat, mert az így megépített épületek energiahatékonysága sokkal jobb, az épületek a nagyobb számú automatizált nyílászáró miatt sokkal komfortosabbak, s a komolyabban vett hő- és füstelvezető rendszerek miatt sokkal biztonságosabbak!

Amennyiben a közeli- vagy távolabbi jövőben Ön, vagy munkatársai olyan feladat előtt állnak, amely a fentiek témák valamelyikét érinti, keresse a svájci tulajdonú Record Kft.-t! Szívesen segítünk a koncepció kialakításában és segítünk az árak összevetésében is. Így Ön pontosabban, gyorsabban és hatékonyabban tudja munkáját végezni, mi pedig örülünk, ha tapasztalatainkat Ön készpénzre válthatja.

Cégünk mottója – bár a profilunk automata nyílászáró – akár egy tűzvédelmi rendszer mottója is lehetne: „Mindig biztosan, mindig megbízhatóan". Használja ki ezt Ön is!

 

record logo web

Jámbor Árpád
www.record.hu

Keresés

mehi-banner-media 120x240