2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1Bármely igényszintű emeletráépítéséhez és tetőtér-beépítéséhez kiváló megoldást jelent a HORIZONT®-rendszer. A technológia alkalmazásával létrehozott épületekben ötvöződik a hagyományos módon épült házak tartóssága és stabilitása a könnyűszerkezetes házak jó tulajdonságaival.

A jó minőségű lakások iránti megnövekedett igény, és a dráguló építési telkek egyre inkább arra ösztönzik a piacot, hogy a meglévő épületek tetejét, tetőterét használják fel új lakások építésére. Ez számos európai nagyvárosban megfigyelhető volt az elmúlt években. Nálunk is történtek már hasonló beépítések, de igazából most fog ez a folyamat beindulni.

A tendenciát erősíti az is, hogy a hazai épületeknél a tetőszigetelés és a homlokzat felújítása, energetikai korszerűsítése elodázhatatlanná vált. Hasonló állapotba került napjainkra a privatizált, egykori tanácsi bérházak többsége is. A költséges munkákhoz majd minden esetben hiányzik a pénz.

TETŐTÉR-BEÉPÍTÉS MINT LEHETŐSÉG

A már megvalósult példák sikere azt jelzi, hogy az említett problémára a lakóközösségek számára a tetőtér-beépítés lehet az egyetlen megoldás. Ez ugyanis minden érdekelt félnek – beruházó, tulajdonos, lakóközösség – hasznot hoz. A beruházó a tetőtérben kialakított lakások értékesítésével fedezni tudja a tetőtérért fizetett összeget.

A lakóközösség szintén jól jár: a tető beépítésével a ház tetőszigetelése megoldódik, a tetőterületért kapott pénzből pedig elvégzik a ház további részeinek felújítását, esetleg egy személyfelvonó építését. A kialakított magastető karbantartása pedig költségkímélőbb, mint a korábbi lapostetőé.

A leggyakrabban az alábbi igények merülnek fel:

  • Magastetős házak tetőtér-beépítése a meglévő tetőszerkezet megtartásával.
  • Tetőtér-beépítés a meglévő tetőszerkezetek elbontásával és új építésével.
  • Lapostetős házakra történő emeletráépítés, illetve tetőtér-beépítés.

A tetőtér-beépítésekkel kapcsolatosan azonban számos nehézség merül fel. Ezek elsősorban tulajdonjogi és építéshatósági, de építészeti problémák is lehetnek. Statikai szempontból meg kell vizsgálni, hogy a meglévő épületszerkezetek a bővítéssel együtt járó többletterheléseket fel tudják-e venni. Hagyományos szerkezetek esetén általában alapmegerősítésre van szükség.

Sokszor a kiváltó- és áthidaló gerendák is megerősítésre szorulnak. Könnyűszerkezetes építéskor ezek a munkák gyakran elkerülhetőek. Az alacsonyabb költség gazdaságos építést tesz lehetővé. Az épületszerkezetek állapota miatt sokszor csak a könnyűszerkezet jöhet szóba.

Nehézséget okoz az is, hogy a felújítás alatt lakják a lakásokat. A tetőszerkezet vagy szigetelés elbontása után gondoskodni kell a beázásmentességről. Ez ideiglenes szigetelésekkel megoldható, de gyors kivitelezéssel lehetővé kell tenni, hogy minél kevesebb ideig legyen fedés nélkül az épület. Másik probléma a szűk munkahely. Minimális helyen kell megoldani az építőanyag szállítását, deponálását, valamint feljuttatását a legfelső szintre.

HORIZONT® VÉKONYFALÚ ACÉLVÁZAS ÉPÍTÉSI RENDSZER

A felmerülő problémákra megoldást kínál a Horizont Global Kft. HORIZONT® vékonyfalú acélvázas építési rendszere.

  • KÖNNYŰ – Az acél a súlyához képest a legnagyobb teherbírású építőanyag – így a szállítási, rakodási és egyéb költségei a legalacsonyabbak. A hagyományos épületszerkezetek közel 10-szer nagyobb többletterhet jelentenek, mint a HORIZONT® rendszer. Ez 10-szer több anyagmozgatási költséget is jelent. Míg a HORIZONT® szerkezeteket egy átlagos méretű csörlőszerkezettel is könnyedén fel lehet juttatni, addig a hagyományos építkezések esetén óriási toronydaruk torlaszolják el hónapokra az utcákat.
  • GYORS – A szerkezetünk szerelő jellegű munkával építhető. Nincs technológiai szünet, beton kötésidő, száradás. Nem igényel zsaluzási, dúcolási munkákat. A nagymértékben előregyártható szerkezetek a helyszíni szerelési munkaigényt még inkább lecsökkenthetik. Nem alkalmazunk vizes technológiát, így fagyveszély nem áll fönn, tehát télen is kivitelezhető.

SZERKEZETI ELEMEK

Az épület vázszerkezete hidegen hengerelt horganyzott acél C és U profilokból épül fel. A profilok vastagsága a szükséges teherbírás függvényében változhat. A profilokból csavarozással készülnek a különféle épületszerkezetek, falak, áthidalók, gerendák, födém- és tetőszerkezetek.

Falszerkezetek

A vázszerkezet közé hőszigetelő anyag kerül a profi l méretének megfelelő vastagságban. A falak stabilitását acél merevítőszalag biztosítja. A külső falburkolat rétegrendje az igényeknek megfelelően változik. Kialakítható egyhéjú falszerkezet és kéthéjú, szellőztetett külső fal is.

Az acél vázszerkezetre OSB- vagy gipszrostlap lemezt és homlokzati hőszigetelést építünk. A külső hőszigetelésre vékonyvakolat vagy burkolat kerül. A belső borítás gipszkartonból vagy gipszrostlapból készül.

A belső falak mindkét oldalon gipszkarton borítást kapnak.

Födémszerkezetek

A teherhordó gerendák vízszintesen elhelyezett C profi lból készülnek a teherbírásnak megfelelő lemezvastagsággal és kiosztási sűrűséggel. A vázszerkezet közé hangszigetelést helyezünk. A gerendákra szerkezeti borítás készül, lépéshangszigetelés, majd aljzat kerül, ami tetszés szerint burkolható. Alsó borításként gipszkarton vagy gipszrostlap építőlemez kerülhet.

kep2Tetőszerkezetek

A technológia változatos formai kialakítást tesz lehetővé. A nem beépített tetőterű épületeknél rácsos tartóként összeszerelt tetőszerkezetet alakítunk ki C profil alsó övvel, szaruzattal és rácsrudakkal.

A beépített tetőterű szerkezetek C profilból készülő keretszerkezetként működnek és alkalmazkodnak a tetőtér beépítettségéhez. Héjalásként bármilyen tetőfedő anyag számításba jöhet.

AZ ACÉLVÁZAS ÉPÍTÉSI RENDSZER TOVÁBBI ELŐNYEI

  • Rendelkezik a szükséges engedélyekkel, tanúsításokkal.
  • Gazdaságosan megvalósítható.
  • Energiatakarékos, kiváló a hőszigetelő képessége. Passzívház is könnyen kialakítható.
  • Különböző építészeti stílusú épületre felépíthető.
  • Kiváló bruttó/hasznos alapterület arány. A kis falvastagságok miatt egy 100 m2- es épület esetében a tégla szerkezetű épületekéhez képest kb. 15 m2-rel, azaz 15 százalékkal nagyobb a hasznos alapterület.
  • Fokozottan jó a földrengés és szélvihar ellenállása.
  • Az acél környezetbarát és 100 százalékban újrahasznosítható.
  • Tűzálló – Az épületszerkezet kizárólag nem éghető anyagokat tartalmaz. A tűzállósági határértéke az előírásokat meghaladja. A különböző rétegekkel igény szerinti tűzállóságú szerkezeteket lehet kialakítani.
  • Kártevőkkel szemben védett – A gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg. Nem kell méreganyaggal kezelni, hogy ezek ellen védve legyen.
  • Méretpontos – Az acél egyenes, nem vetemedik, nem reped, utólag nem mozog.
  • Hosszú élettartam – az acél nem öregedik el. Az ÉMI vizsgálatai alapján a horganyzott acélszerkezet korrózióállósága a legszigorúbb vizsgálatok alapján is kiválóan megfelelt.

Végezetül elmondhatjuk, hogy a HORIZONT® technológiával létrehozott épületek ötvözik a hagyományos házak tartósságát és stabilitását a könnyűszerkezetes házak jó tulajdonságaival, kiküszöbölve azok hátrányait és optimális alternatívát nyújtanak, nemcsak új épületek építéséhez, hanem meglévő épületek bármely igényszintű emeletráépítéséhez és tetőtér-beépítéséhez.

 

logoReferenciáink bizonyítanak – már 1997-től. Csatlakozzon Ön is kivitelező partnerhálózatunkhoz! 

www.horizonthaz.com

 

Sallai Szabolcs

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240