2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

dronKorábban már jelentettünk meg cikket arról, hogy az MTM statikus tervező iroda milyen új technológiákkal foglalkozik a szerkezettervezés folyamán. A tervezők most ismét egy hazánkban még kevéssé elterjedt újdonsággal rukkoltak elő. Markovits Péter irodavezetőt kérdeztük.

Markovits Péter – Törekszünk arra, hogy naprakészek legyünk, folyamatosan figyeljük az újdonságokat, amely a munkánkat segíti, sőt igyekszünk másokat is megismertetni ezekkel. Ilyen újdonság például a drón, amelynek polgári, hétköznapi alkalmazása a világ más tájain is egészen újnak mondható.

kep1Munkánk során számtalanszor szembesültünk azzal a problémával, hogy meglévő bonyolult szerkezetek felmérését akadályozza a hozzáférhetetlenség. Évek óta használunk például laptophoz köthető endoszkópot, amellyel az álmennyezetek és burkolatok fölé, mögé benézhetünk, akár már 20 milliméteres furaton keresztül is.

Nemrégiben egy patinás belvárosi épület pillérét szerettük volna felmérni, de a műemléki hatóság nem engedte a századok óta érintetlennek gondolt márványburkolat megbontását. Szerencsére találtunk egy kis lyukat, ahol benézhettünk, és azonnal találtunk a burkolat mögött egy jól ismert piros-kék címkés, igencsak 20. századi Kőbányai Világos sörösüveget!

kep2Visszatérve a drón alkalmazására. Alig, hogy megtanultuk a készülék használatát, máris tele voltunk olyan feladattal, amelynél azonnal, elengedhetetlenül szükségesnek bizonyult az okos kis szerkezet. Ma már nem is értem, hogy voltunk meg eddig nélküle!

 

Epitestechnika logo transparent-web  Milyen munkákra használják a drónt?

M. P. – A felhasználhatóság rendkívül széles skálán mozoghatna, de miután mi statikus tervezők vagyunk, elsősorban az épületfelmérések, a homlokzati károsodások rögzítésére, felmérésére használjuk.

kep3Legutóbb egy korábban általunk tervezett etyeki díszletváros tetőszerkezeteinek ellenőrzésére használtuk a drón segítségével készült légifotókat (1–3. kép). Ezt megelőzően egy olyan romos ipari épület tetőszerkezetét jártuk b e vele, a melyre csak kosaras emelővel tudtunk volna feljutni, jóval költségesebb módon (4. kép).

Tavaly nyáron sokak láthatták a Budai Várban, az Oroszlános udvarban egy hollywoodi film díszletét, amelyet úgy kellett a vár homlokzata elé építeni, hogy ahhoz nem volt szabad rögzíteni a tartószerkezetet. Az egyetlen lehetséges kapcsolódási hely a tető szintjén végigfutó vápában lehetett, melyet szintén nem tudtunk megközelíteni a tervezés időszakában (5. kép). Drón nélkül nem tudtuk volna megvizsgálni az érintett falrészt, ami jelentősen megnehezítette volna a tervezést.

 

Epitestechnika logo transparent-web  Más módon is lehet légifelvételeket készíteni. Miért jobb a drón?

 

kep4M. P. – Eddig műholdas vagy a repülőgépről készített légifelvételek segíthették a munkánkat. A mi szakmánkban azonban ezek egyrészt túl távoli képet adnak, másrészt nem a számunkra fontos részleteket mutatják, hiszen nem statikai célra készültek (6. kép).

Ezzel szemben a drón pontosan oda megy, ahová szeretnénk, és azt a képet mutatja, amire kíváncsiak vagyunk. Amit a kamera lát, azt mi a távirányító képernyőjén látjuk, így pontosan beállíthatjuk, hogy milyen szögből és távolságból szeretnénk a felvételt készíteni az adott területről, legyen szó akár néhány centiméteres repedésről.

 

kep5

Epitestechnika logo transparent-web  Mindenki számára elérhető eszköz a drón?

M. P. – Úgy gondolom, hogy az igazán jó minőségű, nagyfelbontású képeket készítő eszköz komolyabb beruházást igényel. Nyilván nem kell olyan sokszor használni ezt a készüléket, hogy érdemes lenne mindenkinek otthon tartani egyet. Kezelése sem egyszerű, szakértelmet kíván (7–8. kép).

kep6Megvallom, nekünk is akkor rentábilis ez az eszköz, ha időnként külső megbízásokat is kapunk, amelyekből részben visszatérül a befektetés.

 

Epitestechnika logo transparent-web  Vannak ilyenek?

 

M. P. – Minden reklám nélkül is elterjedt már a készülék híre, és sorra kapunk megkeresést partnereinktől. Sokat dolgozunk filmes cégek „location department"-jeinek, akik helyszínt keresnek, építészeknek, akik egy-egy telekről szeretnének olyan felvételeket, amelyekbe a tervezett épületük modelljét beilleszthetik.

kep7Tulajdonosok és kivitelezők is kérték már, hogy rögzítsük az építkezés egy-egy jelentősebb momentumát madártávlatból, de felmerült már az esküvői és sportesemény videózásának igénye is. Szerencsére fiatalabb kollégáim elég lelkesek, hogy a legkülönlegesebb feladatokat is vállalják.

 

Epitestechnika logo transparent-web  Milyen eszközzel szeretne legközelebb az újságba kerülni?

kep8M. P. – Már régóta nagyon szeretnék egy olyan kézi röntgenhez hasonló szerkezetet, amellyel láthatnám a vasalást a betonban! Aki ismer ilyet, kérem, szóljon!

 

MÉ 

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240