2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

nyitokepA LUCEM fényáteresztő betonból készült homlokzati panelek mindegyike egyedi, a síkból kiemelkedő betűk éjjel lenyűgöző látványt nyújtanak.

Gyors növekedésének köszönhetően Abu Dhabit mára a legmodernebb városok között tartják számon. Lenyűgöző, sokemeletes tornyok, építészetileg jellegzetes épületek, alaposan kibővített út- és autópálya-hálózat jellemzik a városképet. Ide sorolható számos újonnan épített csodálatos mecset, mint például az Al Aziz mecset, amelyet a 2015-ös ramadán elején nyitottak meg az Al Reem-szigeten.

A projekt építésze a neves APG Architecture and Planning Csoport, akik számos neves projektért felelősek az Egyesült Arab Emírségekben (EAE) és az arab világban. Ennél az új mecsetnél innovatív ötleteket és koncepciókat mutattak be a fényáteresztő betontechnológia alkalmazásáról egyedi és megkülönböztethető homlokzatok építésénél. Az Al Aziz mecsetnél világszerte egyedülálló és lenyűgöző homlokzati elemeket használtak, amelyeket a LUCEM Lightbeton tervezett, gyártott és installált.

04-LUCEM-Abu-Dhabi-Al-Aziz-MosqueAz iszlám társadalom iránti elkötelezettsége és felelősségérzete jeléül a Hasan Abdullah Mohammed (HAMG) magánbefektetési csoport több mecsetet adományozott már az Egyesült Arab Emírségekben és más arab országokban, beleértve a legutóbbi, Al Aziz mecsetet is Abu Dhabiban. A mecset teljes alapterülete 5100 négyzetméter, amely 3 szinten oszlik meg és 2270 hívő befogadására képes.

A csoport azzal a feladattal bízta meg a tervező csoportot, hogy az Al Aziz mecset olyannyira különleges és megkülönböztethető legyen, akár egy emlékmű. Ennek eredményeként született meg az 515 négyzetméteres LUCEM homlokzat, amely 207 darab, kb. 1800 x 1400 x 40 mm-es elemből áll. Ez a külső mintegy megkoronázza az emlékművet.

A homlokzat minden egyes eleme egyedi, egytől egyig eltérő formájú és kialakítású. A koncepció világszerte egyedülálló. Az esti és az éjszakai órákban, amikor a falak háttérvilágítást kapnak, az izzó betűk az Egyesült Arab Emírségek fővárosának, Abu Dhabinak a fénypontjává válnak.

A HOMLOKZAT MINDEN PANELJE EGYEDI

07-LUCEM-Abu-Dhabi-Al-Aziz-MosqueAz arab betűk 30 mm-re emelkednek ki a fényáteresztő homlokzati panelekből, amelyek napközben korszerűen tervezett természetes kőhomlokzatnak tűnnek a betűk által vetett árnyékokkal. A homlokzaton megtalálható Isten 99 különböző megnevezése, melyek a mecset falán különböző magasságokban helyezkednek el a Korán szigorú utasításainak megfelelően.

Este kezdődik az igazi show, amikor a fényáteresztő homlokzati elemek mögé szerelt LED lámpákat bekapcsolják – ezt a technológiát fejlesztette ki LUCEM. A fényáteresztő száloptika továbbítja a LED-es izzók fényét a kiálló betűk külső felületére. Minden homlokzati elem egy hatalmas betonpanel, amely teljesen időjárásálló, és ellenáll a szélsőséges hőmérsékletnek, amely a nyári hónapokban jellemző az Egyesült Arab Emírségekben. A homlokzati elemek felületkezeltek, hogy ellenállóak legyenek a homokviharok okozta erózióval szemben.

14-LUCEM-Abu-Dhabi-Al-Aziz-MosqueAzt is érdemes megemlíteni, hogy minden egyes LUCEM homlokzati elem egyedülálló, mert mindegyiket külön öntötték, és egyedileg szabták méretre a pontosság érdekében, különösen a sarkoknál és a nyitott részeken.

A fényáteresztő betonpanelek installálása ugyanúgy történt, mint a hagyományos hátulról szellőző természetes kő homlokzati elemeké. Ebben a projektben 16 alámetsző csapot használtak, hogy minden panelt rögzítsenek egy csatorna alapú alépítményi rendszerhez, amely vegyi és mechanikai rögzítési technikával volt a mecset betonszerkezetéhez rögzítve.

09-LUCEM-Abu-Dhabi-Al-Aziz-MosqueA mecset már önmagában egy üzenet, amely távol visz a materialista hétköznapi világtól, és közelebb visz az élet metafizikai oldalához és Istenhez" – mondta Jasszer Fouad, a mecset tervezője, az APG építésze. „A fal él és az üzenet egy részét képezi, olyan érzetet kelt, mintha a homlokzat Isten neveit szavalná a látogatóval együtt; egy élő, lélegző része az imádságnak, Isten imádásának."

EGYEDI FELÜLET ÉS SZÍN

Az ügyfél kérése alapján a LUCEM fényáteresztő panelek felületét homokfúvottá tették oly módon, hogy úgy nézzen ki, mint egy kézzel faragott terméskő, azért, hogy illeszkedjen a mecset építésénél használt többi természetes kőhöz. LUCEM-nek sikerült olyan pontosan pigmentálni a betonelemeket, hogy teljesen illeszkednek a szomszédos területeken használt helyi kövek színéhez.

02-LUCEM-Abu-Dhabi-Al-Aziz-MosqueJasszer Fouad építésznek az volt a szándéka, hogy a Reem Island környező épületei közé integrálja a mecsetet. Az egész mecset színét és felületét úgy alakították ki, hogy zökkenőmentesen illeszkedjen a környezetéhez, és ezzel egy időben egyfajta szoborként emelkedjen ki a földből. A természetes kő és a beton speciális színének köszönhetően úgy tűnik, mintha a mecset a körülötte lévő homokból képződött volna.

Attól függően, hogy milyen szögben süti a nap, a LUCEM-homlokzat különböző színekben pompázik. Napközben, amikor nem éri közvetlen napsütés, a homlokzatnak meleg homokszíne van. Naplementekor, amikor intenzív közvetlen napfény éri 90 fokos szögben a homlokzatot, erős talajszíne lesz. Alkonyatkor, reggel és este pedig homokszürke-szürke árnyalatú. Éjszaka, amikor a teljes sötétség veszi körül, az arab kalligráfiák puha meleg fehér színben ragyognak, mint a hold és a csillagok. Ugyanakkor az épület designja letisztult és modern, ami négyzeteken és háromszögeken alapul a hagyományos mecseteket jellemző körök és lekerekített formák helyett.

 

LUCEM homlokzat a különböző napszakokban:

ÜGYFÉLSPECIFIKUS GYÁRTÁS

A homlokzaton megtalálható Isten 99 különböző megnevezése, melyek a mecset falán különböző magasságokban helyezkednek el a Korán szigorú utasításainak megfelelően.

08-LUCEM-Abu-Dhabi-Al-Aziz-MosqueAhhoz hogy a paneleket az ügyfél igényeinek meglelően készítsék el, egy nagy tapasztalatokkal rendelkező kalligráfust alkalmaztak, aki iszlám művészetekre és egyéb kalligráfiákra szakosodott, hogy elkészítse Isten 99 különböző nevének kézi rajzát, és a Korán előírásainak megfelelően adja meg mindegyik pontos helyét. Ezeket aztán digitalizálták, az építészek AutoCAD rendszerbe áttették, hogy LUCEM ez alapján elkészíthesse az egyes formákat, meghatározhassa a szükséges száloptikát és nagy szilárdságú betonból kiönthesse a paneleket. Mivel a kalligráfiák 30 mm-rel kiállnak a panelek síkjából, a panelek vastagsága ott 70 mm-es lett, átlagos méterük pedig 1800 x 1400 mm. Egy ilyen panel súlya 300 kg, a dupla magas (3600 x 1400 mm) panelek súlya pedig 600 kg.

FÉNYTECHNIKA

13-LUCEM-Abu-Dhabi-Al-Aziz-MosqueA hátulról szellőző LUCEM fényáteresztő beton homlokzat hátoldalát OSRAM „Back-LED plus" típusú világító modulokkal látták el, amely IP 66 vízzáró osztályú. A fénytechnika teljes magassága 15 cm, míg egy forgó kábelrendszer alkalmazása lehetővé teszi a közvetlen és közvetett fényszórást.

Bár az OSRAM világítási modul élettartama megfelelően hosszú, arra az esetre, ha szükség lenne egy gyors modulcserére vagy fenn kell tartani az egész fénytechnikát anélkül, hogy ki kellene cserélni bármely kalligráfiát tartalmazó panelt, a LUCEM kifejlesztett egy kábelrendszert speciálisan erre a feladatra. Ilyen kiváló minőségű és energiatakarékos világítástechnikával a villamosenergia-fogyasztás nagyon alacsony összehasonlítva a többi hagyományos világítási rendszerrel.

 

www.lucem.de

Keresés

mehi-banner-media 120x240