2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az Alukonstrukt Kft. által gyártott és kivitelezett átszellőztetett nagyelemes fém homlokzatburkolatokat évtizedek óta sikerrel alkalmazzák a letisztult formákat kedvelő építészek és beruházók. Az Alukonstrukt Kft.-t a minőség iránti elkötelezettség mellett leginkább az innovatív építészeti megoldások keresése és megvalósítása jellemzi.

Fejlesztéseik középpontjában állnak az egyedi homlokzatburkoló eljárások, melyekben a legmodernebb technológiát felvonultatva tesznek eleget mind a vásárlói, mind pedig az építészeti és minőségi követelményeknek.

Alukonstrukt Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Az építőipari szolgáltató céget négy magánszemély alapította 1993-ban Szegeden. A cég három fő tevékenységi köre:
• homlokzatburkolati rendszerek tervezése, gyártása és helyszíni szerelése
• acélszerkezetek tervezése, gyártása és helyszíni szerelése
• alumínium nyílászárók, függönyfalak, üvegtetők tervezése, gyártása és helyszíni szerelése

A kiváló szakembergárda, az alkalmazott anyagok, a korszerű technológia, valamint a társaság teljes működését felölelő EN ISO 9001:2009 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer garantálja a megrendelői igények maradéktalan kielégítését. Az ISO 14001:2004 szabvány szerinti környezetirányítási rendszeren keresztül a folyamatos fejlődésre, ezáltal termékeik és szolgáltatásaik környezetre gyakorolt hatásának csökkentésére törekszik. Rendelkeznek továbbá hegesztett acélszerkezetek gyártására szóló MSZ EN 3834-2:2006 és a EN 1090 szabvány szerinti, valamint az alumínium és ötvözetei felületkezelésére és porfestésére vonatkozó QUALICOAT minősítéssel.

Az Alukonstrukt Kft. által gyártott és kivitelezett átszellőztetett nagyelemes fém homlokzatburkolatokat már évtizedek óta sikerrel alkalmazzák a letisztult formákat kedvelő építészek és beruházók. Számos megvalósult átszellőztetett homlokzat (Alle, Árkád, Center Point, Skycourt Ferihegy stb.) hosszú évek óta hozzájárul a létesítmények gazdaságos üzemeltetéséhez és tartósan esztétikus megjelenéséhez.

CONSTRUMA-NAGYDÍJAS BURKOLATI RENDSZER

Az 1999-ben Construma-nagydíjat nyert burkolati rendszer, az Alukonstrukt system® Classic (1. ábra) az első és legelterjedtebb típusa burkolóelemeiknek, melyek több tízezer négyzetméternyi elkészült felülettel igazolták létjogosultságát itthon és külföldön egyaránt. Az előnye abban rejlik, hogy az immáron eltelt kettő évtized alatt rengeteg közös egyeztetést élt át építész tervezőkkel, kivitelezőkkel, és a részletek végiggondolása által egyre kiforrottabb lett.

A rendszer nagytáblás elemek alkalmazása esetén a leggazdaságosabb. A tálcaméretek 500 × 500 mm-től, egészen 1400 x 2900 mmig terjedhetnek. Ekkor a standard alapanyag táblaméreteiből elkészíthetők. Egyedi esetben lehetséges ennél nagyobb méretű elemek megvalósítása is, ekkor viszont fontos az egyedi táblaméret gyártásához szükséges minimális mennyiségi határ elérése.

minta1A burkolati elemek anyaga lehet: alumínium, méhsejt merevítésű alumínium vagy kompozit anyag, illetve egyéb fémlemez. A színválasztás alapja az építőiparban használt RAL színskála, de más színek is elérhetőek (NCS vagy egyedi igényeknek megfelelő, egyedi színek).

A rendszer jellemzője a rejtett rögzítés és a nyitott árnyékfuga. Ez a fugakialakítás lehetővé teszi, hogy esetleg más szín jelenjen meg a függőleges (vagy akár a vízszintes) fugában, azáltal hogy a tartósín más színt kap, mint a burkoló tálca. A függőleges és vízszintes fugák mérete 20 mm-től akár 100 mm-ig is változhat.

motel1A tálcák éleit hajlítással alakítjuk ki, de a rádiusz mértékét befolyásolni tudjuk megrendelői igényeknek megfelelően. Így az adott anyagra jellemző alakváltozási tulajdonságoknak megfelelőtől, egészen minimálisra is vehető a sarkoknál kialakuló ív mértéke (R < 1 mm!). Ezen technológia jelenleg alumínium alapanyag esetén alkalmazható.

Az Alukonstrukt legutóbb megvalósult ilyen elemekből építkező létesítménye az 500 szobás Motel One Bécsben. A feladat nehézségét és különlegességét a két szint magas, rendkívül nagy méretű elemek jelentették (1500 × 6250 mm). Az ilyen esetekben felmerülő statikai és kivitelezéssel kapcsolatos problémák mellett, a homlokzati tűzterjedésgátlást is meg kellett oldani, ami egy átszellőztetett homlokzat esetén ugyancsak komoly kihívást jelent (1. kép).

ALUKONSTRUKT SYSTEM® CLASSIC-TÓL AZ INDIVIDUAL-IG

Az Alukonstrukt Kft.-t a minőség iránti elkötelezettség mellett leginkább az innovatív építészeti megoldások keresése és megvalósítása jellemzi. Több évi fejlesztés után sikerült kidolgozni és szabadalmaztatni egy olyan műszaki megoldást és technológiát, amivel az elegáns, de kissé merev megjelenésű nagyelemes fém homlokzatburkolatok élővé, játékossá, a napszaktól és nézőponttól függően folyamatosan változóvá tehetjük. Ezáltal a nagyelemes fém homlokzatburkolatoknál megszokott visszafogott elegancia, élő, „szolid eleganciává" válik. Így született meg az Individual homlokzatburkolati rendszer. Ezt a technológiát idén alkalmazták először a Balatonbogláron megépült Datalogic épületén. A fő homlokzat elemeit függőleges, dőlt irányú fénytörések sokasága teszi változatossá és felettébb egyedi megjelenésűvé.

data1A cég fő profilja vonalkódolvasó-rendszerek gyártása, így egyértelmű volt a függőleges tagolás, de a mintázat véglegesítésébe az olasz megrendelőket is bevonták. Az elkészült elemek helyenként 1400 × 2900 mm-es mérettel operálnak, melyeket a szélterhelés és egyéb jellemzők miatt korábban csak 3, vagy 4 mm-es alumínium lemezből lehetett volna előállítani. Az Individual rendszernek köszönhetően, azonos mechanikai és statikai tulajdonságok megtartása mellett a lemezvastagságot sikerült 2 mm-ig leszorítani (2. kép).

A Datalogic-nál a fény-árnyék játék csak egyenes határoló vonalak mentén jelenik meg, de már az íves vonalvezetésű burkolatokra is készültek prototípusok, melyeken látszik, hogy a lehetőségek igen nagyok a változatos megjelenésre, és az íves és egyenes vonalvezetés jól kombinálható. A dolog lelkét az eltérő orientáltságú síkok adják, melyek megfelelő felületkezeléssel társítva páratlan, egyedi látványt kölcsönöznek az épületek homlokzatának. Briliáns fegyver került ezáltal a tervezők kezébe, ugyanis sosem látott szabadsággal szárnyalhat képzeletük oly módon, hogy minden eddiginél jobban illeszkedjék egy adott koncepció minden egyes eleme egymáshoz.

minta2

eli2Gondoljunk csak bele; a belső építészet anyagfelhasználásában, formavilágában, lehetőségeiben már így is nagyszerűen tükrözte egy adott vállalkozás arculatát, legyen szó egy logóról, színekről vagy számos más az adott témára jellemző tulajdonságról. Ez idáig azonban az épületek homlokzata csak alternatív megoldások útján tudott ebbe az összképbe illeszkedni. Eljött az idő, amikor az arculatot, az egyediséget integrálhatjuk az épület külső megjelenéséért felelős elemekbe az Alukonstrukt system® Individual segítségével (1–2. ábra).

eli1Az alumínium homlokzatburkolatok egyik speciális alkalmazása a szabadformájú felületek befedése és erre remek példa az egyik kivitelezés alatt álló munkánk; az ELI-ALPS kutatóközpont „AGY" komplexuma, amely közel 3500 darab eltérő méretű, árnyékfugás, peremezett háromszög alakú alumínium elemből áll. A tálcák színe egyedi, neonvérnarancs porszórt felület (3–4. ábra).

 

Célunk, hogy az Alukonstrukt Kft. neve egyet jelentsen a minőséggel és a megbízhatósággal.

logo-Alukonstrukt

 

 

 

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240