2024. április 23., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

A Pólus Program keretében a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban sor került a meglévő sürgősségi betegellátó osztály SBO1 fokozatúvá fejlesztésére, ami a belső átépítéseken túl az eddigiekhez szervesen kapcsolódó, új területek kialakítását is szükségessé tette.

A 410 ágyas klinika épületét, melyet a mai napig Új klinikaként emlegetnek Szegeden, 1989-ben adták át. 2007-ben a földszint egy részének bővítésével és belső átalakításával elkészült az acél-üveg védőtetővel ellátott, új központi bejáratról nyíló SBO (Sürgősségi Betegellátó Osztály).

SZTE 001-webÚJ MENTŐBEJÁRAT

Az erősen leromlott állapotú műtárgyat lebontottuk, és a meglévő alapozáson emelt új épületszárny révén optimálisan kialakíthatóvá vált az új részleg. Az építkezést, így az új mentő-felhajtó kialakítását is a klinika folyamatos működése mellett kellett megvalósítani.

A mentővel érkezőket egy-egy nagyteljesítményű, az utca szintjéről induló betegfelvonóval lehet az osztályra juttatni. A mentőbeálló védettségét az ide elhelyezett meglévő acél-üveg előtető teremti meg.

Ugyanezen betegfelvonók tető fölé magasodó aknafalaira támaszkodik a mentőhelikopter fogadására tervezett kör alaprajzú leszállóhely, amelyről speciális emelőszerkezettel juttathatóak a sürgősen ellátandó sérültek a betegfelvonók belépési szintjére, majd a felvonókkal a magasföldszinti betegfogadó „kapuhoz", a diszpécserhez.

SZTE 026-webAz SBO elsődleges feladata a sürgősségi ellátásra szoruló járó- és fekvőbetegek leggyorsabb, szakszerű és hatékony ellátása. A betegek és a sérültek ambulánsan, mentőautóval vagy mentőhelikopterrel egy központi helyre érkeznek, ahol az SBO orvosai fogadják őket, illetve az összes sürgősségben érintett szakma képviselője elérhető. Külön lépcső szolgálja a személyzetnek az utca és az osztály szintjei közötti, a liftek mellőzését lehetővé tevő gyors közlekedését.

A páciensek az első szemrevételezést és életmentő beavatkozást követően az épületszárnyakat összekötő új folyosón, az ambuláns forgalomtól szeparáltan, gyorsan eljuttathatóak a megfelelő további ellátást nyújtó – műtő színvonalú – kezelőkbe, vizsgálókba, megfigyelő-fektetőkbe.

AMBULANCIA

SZTE 019-webAz ambulanciára „saját lábukon" érkezők számára kellően tágas, jól megvilágított új betegvárót terveztünk, e váró szeparált területén található a gyorsürítő is. Informálásukat és szakszerű továbbirányításukat a már korábban a központi aula felőli átjáróhoz telepített, éjjel-nappal szolgálatban lévő diszpécser látja el. A járóbetegeket szolgálja a kétnemű mosdó-WC csoport, illetve a mozgássérültek használatára kialakított külön helyiség is. A személyzet részére megfelelő számú és felszereltségű öltöző, tartózkodó, illetve munkaszobát, valamint a követelményeknek megfelelő számú és méretű raktárakat (tisztaruha, gyógyszer, sterilanyag stb.), illetve tárolókat (takarítószer, szennyes ruha, veszélyes és „normál" hulladék) terveztünk.

SZTE 020-webKülön traktusban helyeztük el a saját felügyelettel bíró, férfi és női fektetővel és megfelelő méretű vizesblokkokkal felszerelt detoxikálót, valamint az ettől szeparált – és elkülönítetten megközelíthető – gyermekrészleget.

A központi SBO a nap 24 órájában, heti 7 napon keresztül működik, és csak az akut betegellátásra szoruló betegekkel foglalkozik, létrejöttével a klinika pavilonjaiban működtetett számtalan hasonló funkciójú részleg megszüntethetővé vált.

Közreműködők
Megbízó:              Szegedi Tudományegyetem
Generáltervező:                                KÖZTI Zrt.
Generálkivitelező:
Strabag Zrt. – Hunép Zrt. – Magyar Építő Zrt.
Tervezés ideje:                                          2010
Kivitelezés ideje:                              2010–2014
Bruttó alapterület:                                2246 m2
Építésztervező:                            Marosi Miklós
Építész munkatársak:                        Ács István
Belsőépítészet:                          Schinagl Gábor
Szerkezet:                                       Váczi Péter
Épületgépészet:    Lukács Tamás, Szabó István
Elektromos tervezés:
     Tóth Bertalan, Ritzl András, Kajtán László
Táj- és kertépítészet:            Havassy Gabriella
Külső közmű:                             Szalkai Béláné
Kórháztechnológia:    Lánczi Péter – Kórtex Kft.
Rehabilitációs szakmérnök:       Gombkötő Lajos
Tűzvédelem:
                Venczel Sándor – Trendven-go Kft.
Biztonságvédelmi és egészségvédelmi terv:  
                                                    Szabó János

Az osztályon folyamatosan akut, nem tervezhető betegellátás zajlik, tehát jellegénél fogva nyílt osztály, ahol a hozzátartozók folyamatos jelenlétére kell számítani, s így az ő komfortjuk is biztosítandó.

A tervezett új épületszárny külső megjelenésében alkalmazkodik a Klinikai tömb jellegzetes téglaarchitektúrájához, a helikopterleszálló-torony az épületegyüttes karakteres lezáró eleme, igényesen formált építészeti-mérnöki műtárgy.

Marosi Miklós
Széchenyi- és Ybl-díjas építésztervező

 

 

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240