2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

build2gether cikk kicsiA fenntarthatóság nem luxus, pusztán visszatérés a józan észhez: ez is tanulsága volt a Build2Gether Green Retrofit nemzetközi konferenciának, amit szeptember 24-én rendeztek meg Budapesten. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervezésében az Eiffel Palace-ban zajló egész napos rendezvény része volt a nemzetközi Zöld Építés Hetét ünneplő programsorozatnak.

Mindenki tesz a klímaváltozásért, de senki sem beszél róla – a Mark Twain szavaira rímelő gondolattal Baross Pál, a HuGBC elnöke nyitotta meg a konferenciát. A szakember kiemelte a fenntartható épületfelújítások értéknövelő szerepét is.

A találkozó felütését Faragó Tibor címzetes egyetemi tanár, az 1988-ban megalakult Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) korábbi hazai koordinátora előadása adta, aki a klímaváltozással kapcsolatos tudományos kutatások és nemzetközi politika története mellett beszélt a lehetséges forgatókönyvekről, azaz szcenáriókról is. Az előadás kiemelte: az építőipar szerepe nemcsak a kibocsátás-csökkentés, hanem az adaptáció miatt is különösen fontos.

Szeretem a direktívákat – ezt a meglepő kijelentést James Drinkwater, a WorldGBC Európai Régiós Szervezetének vezető tanácsadója tette, aki előadásában beszélt többek között az európai Energiahatékonysági Irányelv célkitűzéseiről.

Kerekasztal-beszélgetés során a szomszédos Green Building Councilok Budapestre érkezett képviselői – Ladislav Piršel a szlovák, Ines Reiter az osztrák, Libor Marek a cseh, Snjezana Turalija a horvát, míg Barta Zsombor, a HuGBC alelnöke – a közép-kelet-európai országokban a zöldépítés kihívásairól folytattak eszmecserét. Az elmélet mellett a gyakorlat is terítékre került, sikeres fenntartható épületfelújítások példáit mutatta be Ausztriából Doris Wirth, német épületfelújítások példáját ismertette Gerhard Hoffmann, Susanna Sternová professzor a szlovák gyakorlatba engedett bepillantást, Beleznay Éva, a HuGBC elnökségi tagja pedig a nemrég környezettudatos minősítést szerzett Dorottya Udvarról beszélt. Matuz Géza, az ÉMI Nonprofit Kft. termelési és értékesítési igazgatója az uniós Energiahatékonysági Irányelv meglévő épületekre való hazai alkalmazásával kapcsolatos nemzeti stratégiát mutatta be.

 

Forrás: HUGBC.HU

Keresés

mehi-banner-media 120x240