2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

 IMG0044-webKarcsú, könnyű szerkezetek, gyors és tiszta szerelés, zajcsökkentő hatás: ismerkedjünk meg a gipszkarton lemezek számos jó tulajdonságával, ha lakásunk átalakítását tervezzük.

Mindenki szép és jó lakásra, komfortos körülményekre vágyik. Látunk gyönyörű lakásokat a filmekben, agazinokban, belsőépítészeti szaklapokban, és látjuk az árakat, halljuk a szakembereket, mit érdemes megvenni, átalakítani. Nehéz a döntés, mert minden olyan drágának tűnik... Napjaink több mint felét otthon töltjük, ott alszunk, ott kelünk, ott él a családunk. Érdemes megfontolni, érdemes-e kisebb-nagyobb átalakítással olyanná tenni, amilyenről mindig is álmodtunk.

A szárazépítés sokféle igényt kiszolgál karcsú, könnyű és tisztán szerelhető szerkezeteivel. Ha nappalink eleganciájára gondolunk, rejtett függönytartó, körbefutó rejtett világítást takaró – akár íves – párkány jelenhet meg a szemünk előtt, meglepő vonalvezetésű és lépcsőztetésű álmennyezetek, amelyben a hangulatvilágítás süllyesztett halogén lámpái jól megférnek a helyiséget fényárban úsztatni képes, szép világító testekkel.

PÁRASZABÁLYOZÁS, ZAJCSÖKKENTÉS

IMG0021-webNem biztos, hogy megfordul a fejünkben, hogy mindezekkel többnyire gipszet építünk be, amely a dúsabb párájú levegőből magába szippantja a felesleges nedvességet, mert éppen a konyha vagy fürdő felől, teregetésből, hajszárításból több víz érkezett a térbe a szokottnál. Teszi mindezt anyagának károsodása nélkül. Ha felcsavarjuk a fűtést, vagy alaposan kiszellőztetünk, ezt a nedvességet a gipsz visszaadja a térnek. Pont annyit, hogy a szobánk páratartalma egyenletes legyen. Ha lakásunk felett mások hangosan laknak, vagy saját tetőtéri helyiségeink zajosak felettünk, az álmennyezet ezen is képes csillapítani. Minél nagyobb tömegű lemezből készül mindez, annál jobb a hatásfok.

Ma a legkönnyebb gipszkarton lemez 7–7,5 kg/m2 súlyú, az üvegszálerősítésűek (F felirat jelzi) 10–11 kg/m2 súlyúak 12,5 mm vastagságban. Ezzel szemben a gipszrost lemezek súlya 12–14 kg/m2, és vannak 15 sőt 17 kg/m2-es gipszkarton lemezek is, előbbit Diamant, utóbbit Silentboard néven találni a szakkereskedelemben. Áraik természetesen műszaki többlettudásukkal arányosan emelkednek, de jól látható, hogy széles termékskálából lehet választani.

Egy nagyobb szoba kettéválasztásához ezekből a nehéz lemezekből épített válaszfal vékony szerkezettel is a falazott fal akusztikai képességeit nyújtja, és ehhez járul még a gyors és tiszta szerelés ténye.

IMG0116-webVisszhangosabb tereink mennyezetére, falára, ha perforált lapokat csavarozunk, csökkenthetjük a zavaró visszhangosságot és még esztétikai élményt is nyújthat a perforációk gazdag választéka. A Knauf perforált lemezek zeolit tartalmúak, amelyek megkötik a kellemetlen cigaretta vagy étel szagát. A termék innen kapta a Cleaneo márkanevet. Tehető falra vagy mennyezetre. Az oldalfalon épített, úgynevezett előtétfalakkal falfülkék, gazdag felületi játékok, belsőépítészeti remekművek készíthetők. Nagy tömegű tömör lapokkal komoly hangszigetelés is elérhető.

Az egészséges belső térhez nem csupán gipszkarton lemezt, hanem gipsz vakolatot is ajánl a Knauf a gipsz előbb említett előnyeivel, ha a hagyományos felület közvetlen felületképzése az igény. Gyors bedolgozás, nagy fehérség jellemzi a Rotband néven kapható terméket. A fehérségnek a további színezésnél, festésnél van jelentősége, és ha a gipsz előnyeit élvezni kívánjuk, lélegző – szakemberek úgy mondják: páraáteresztő – festéket kell választani.

GYORS ÉS TISZTA

IMG0034-webA szárazépítés nagy előnye a szerelt technológia, a kevés nedvességbevitel. Ezt az előnyt aljzatkészítésnél is kihasználhatjuk, ha szárazaljzatot készíttetünk. Lakott lakás felett beépítendő padlás aljzatkészítésénél nem elhanyagolható szempont, hogy nem kell tartani a mennyezeten lefolyó cementlétől. A szárazaljzat ráadásul csak 20 vagy 25 mm vastag, de alá teljesen sík és stabil födémszerkezet kell, ami miatt kiegyenlítés, polisztirol vagy perlitgyöngyös, úgynevezett száraz feltöltés válhat szükségessé, amelyek viszont az aljzat jobb hangszigetelő képességét segítik. Nagy mechanikai igénybevételre már nem gipszrost alapanyagú (Vidifloor), hanem a cementkötésű (Aquafloor) lemezeket használnak. A gyors szerelés azt jelenti, hogy nincs hosszú szilárdulási, száradási igény, a burkolás néhány nap múlva megkezdhető.

A sokféle műszaki igény, az egyedi tervezői és építtetői elképzelések számtalan variációi bizonyosan szakmai konzultációt kívánnak, amelyeket a Knauf szaktanácsadóin keresztül telefonon, e-mailen vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. általános címen kezdeményezhetnek. További elérhetőségek, azaz az Önökhöz legközelebb lévő területi szaktanácsadók nevét és adatait a www.knauf.hu honlapon találják meg.

Wiesner György
Knauf műszaki vezető

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240