2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

epitoknapja-kicsiAz építőiparban már látszik az élénkülés, az utóbbi időben emelkedett az ágazat teljesítménye, bár a termelési érték még mindig alacsony – mondta dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára június 7-én, az Építők Napja 2013. központi ünnepségén Budapesten.

Az építőipari szakmai, tudományos szervezeteinek, érdekképviseleteinek közös ünnepségén dr. Szaló Péter köszöntőjében kiemelte, hogy az építőipar az idei évtől új jogszabályi és szervezeti környezetben működik: életbe lépett az új építési törvény, az államigazgatásban pedig kialakult az önkormányzat és az állam közötti munkamegosztás. Új építésügyi hatóság kezdte meg működését, és ezzel egy időben bevezették az elektronikus ügyintézést.

A Belügyminisztérium helyettes államtitkára szerint az energiahatékonyság területe perspektívát jelent az építőiparnak, mert a leromlott állapotú épületek felújítása, energiahatékonysági megújítása új megrendelést jelent az ágazat cégeinek.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy márciusban az építőipar 9,9 százalékkal bővült, ami már majdnem kétszámjegyű növekedés az előző év azonos időszakához képest, és ez idő alatt 25 százalékkal emelkedett az új szerződések volumene. Az NGM helyettes államtitkára szerint a júliusban létrejövő teljesítményigazoló szakértői szervezet gyorsabb, olcsóbb lehetőséget jelent majd a jogvitákban, és hozzájárul a lánctartozások megelőzéséhez.

Kassai Ferenc, az ünnepséget szervező Budapesti és Pest Megyei Mérnök Kamara elnöke elmondta, hogy az építőipar a gazdaság jelzőrendszere, amely húzóhatással van a termelés, az innováció területeire, fejlesztéseket indukál a különböző iparágakban, munkahelyek létrehozását teszi lehetővé.

A hozzászólók között volt Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, aki szerint a szakma örül annak, hogy az elmúlt hónapokban emelkedett az építőipar teljesítménye, de nagy fellendülés nem várható.

Az ünnepségen miniszteri elismeréseket, szakmai kitüntetéseket adtak át, a felszólalók köszöntötték az árvízi védekezésen dolgozó építőket.

Forrás: MTI

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web