2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

A változó klíma miatt mind gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárási események, viharos széllel kísért szupercellák, heves esőzések vagy éppen extrém meleg időszakok, ezért egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a lehetőleg minél pontosabb és részletesebb időjárás-előrejelzések.

Csodát persze ne várjunk, mert az utóbbi 10–20 évben ugyan jelentősen javultak az időjárás előrejelzések, köszönhetően a számítástechnika dinamikus fejlődésének, de mérnöki pontosságú, 100 százalékos előrejelzés még továbbra sem készíthető. Vajon mi ennek az oka? 

A javulást annak köszönhetjük, hogy:

  •  a számítógépek számítási teljesítményének növekedése lehetővé tette a numerikus időjárás előrejelző modellekbe olyan ismeretek beépítését, ami korábban a számítások bonyolultsága miatt nem volt elképzelhető;
  • a számítástechnika fejlődésének köszönhetően új előrejelzési technikák váltak használhatóvá (pl. ensemble előrejelzések).

A hibákat pedig az okozza, hogy:

  • a légkörről megszerzett ismereteink pontossága nem követte a számítástechnika fejlődésének ütemét, nagyon sok légköri folyamatot még mindig csak közelítő pontossággal tudunk leírni;
  • világossá vált, hogy a légkörmodellekben alkalmazott matematikai módszerek miatt a számítási időszak végére felhalmozódó hiba jelentősen nem csökkenthető.

MENNYIRE PONTOSAK?

1. ábra Forrás: www.wetterzentrale.de  Nézzük meg egy konkrét példán, hol tart ma az időjárás-előrejelzések pontossága. Az 1. ábrán az amerikai GFS modell 14 napos ensemble előrejelzését láthatjuk Budapest térségére, a 850 hPa-os nyomásszint (1500 m körüli magasság) várható hőmérsékletére, valamint a grafikon alján a várható csapadék mennyisége szerepel.
Az „ensemble" szó a valószínűségi előrejelzési technikával készített időjárás előrejelzések „együttesét" jelenti.

Az  1. ábrán a modell különböző futtatásainak eredményei láthatók, melyek a kezdeti feltételek perturbálásából, illetve a modellben használt parametrizációk változtatásából adódnak.

Mit mutatnak a szakember számára ezek a görbék?

  • Az időszak elején (1–3 nap) nagy biztonságú az előrejelzés (az egyes tagok nem adnak számottevően más eredményt, a görbesereg jól együtt fut).
  • A 4. naptól már jelentős eltérések láthatók az egyes tagok előrejelzései között, de a zömük még 0 ºC körüli értéket prognosztizál.
  • A 8. nap tájékán a modell erőteljes (kb. 10 fokos), de rövid időszakra kiterjedő lehűlést prognosztizál (az egyes tagok már jelentős eltérést adnak).
  • Ezt követően nagy valószínűséggel ismét enyhébb idő várható (az egyes prognózis tagok szórása ebben az időszakban már igen nagy).

Mint a megjegyzésekből is látható, a 4. naptól kezdődően nagyon bizonytalanná válik az előrejelzés, erre az időszakra csak nagyon pontatlan prognózisok készíthetők a jelenleg rendelkezésünkre álló, numerikus időjárási modellek segítségével.

Természetesen ez csak egy kiragadott példa, más időpontokban, más előrejelző modell esetén ezek az értékek és a megbízható prognózis időszakának hossza is teljesen más lehet. A fenti információk nélkül szinte lehetetlen a következő napokra időjárás-előrejelzést készíteni, sőt az internetes portálokon megjelenő előrejelzésekben csak egyetlen prognózistag eredményét láthatjuk, aminek megbízhatóságáról fogalmunk sem lehet.

SZOLGÁLTATÁS ÉPÍTŐKNEK

A bizonytalanság csökkentésében, az Önök számára a döntéshozatalhoz szükséges, fontos, időjárási paraméterek kiemelésével szeretnénk mi, a www.meteoplaza.info munkatársai egy kis segítséget nyújtani. Megkímélve Önöket a részletes előrejelzési információk mindennapos átlapozásától, elkészítjük, s napi, akár többszöri frissítéssel – minimális díjazás ellenében – webshopunkon keresztül elérhetővé tesszük a következő napokra, hetekre várható időjárás-előrejelzéseinket.

Például egy gyors döntés meghozatalához használható a következő 1-2 napra szóló, részletes, helyfüggő előrejelzés (2. ábra):

2. ábra: Kecskemét időjárása

A háromórás felbontású előrejelzés könnyen áttekinthető információt ad az építési munkát esetlegesen befolyásoló csapadékos időről, az egyes ragasztóanyagok felhasználhatóságát nehezítő, lehetetlenné tévő hőmérsékleti viszonyokról, illetve a szilárdulást akadályozó nedvességi viszonyokról.

A szeles időre érzékeny művelet idején hasznos lehet a nagy tér (800 m), és időbeli (1 óra) felbontású szél-előrejelzés.

A hosszabb távú tervezéshez ajánljuk a saját fejlesztésű, 30 napos, statisztikai módszerekkel készülő időjárás-előrejelzést (3. ábra), ami ilyen időtávon a dinamikus modelleknél jobban beváló eredményt ad, és elősegíti a várható időjárási tendenciák értékelését.

3. ábra: 30 napos időjárás előrejelzés

Végezetül még a fentiekben vázolt előrejelzéseknek azt az előnyét emelnénk ki, hogy bárki, bárhonnan elérheti ezeket a nap 24 órájában, hisz nem kötődik az irodában lévő számítógéphez, hanem a jelenleg már sokak által használt tabletteken, okos telefonokon is megtekinthetők az előrejelzéseink.

Szolgáltatásunk ingyenesen kipróbálható. Igényeljen 10.000 Ft értékű bónuszt a Constuma kiállítás ideje alatt a Magyar Építéstechnika standján (A pavilon 213J stand)! A bónusz 2013. május 1-ig használható fel.

Szűcs Zsuzsanna
Meteoplaza

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web