2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Paritásos alapok a legtöbb nyugat-európai országban már régóta eredményesen működnek, egy projekt keretében most a szlovén, a horvát, a bolgár és a magyar szakemberek is megismerkedhetnek ezek tevékenységével.

Csak Bulgáriában és Romániában történtek eddig az alapok létesítésére vonatkozó kezdeményezések, éppen ezért a Szlovén Építőipari Szövetség az EU Foglalkoztatási Főosztályának pályázatán elnyert támogatásból egy pilot projekt keretében kívánja bemutatni a több országban már jól működő alapok tevékenységét, valamint az általuk az építőipari munkavállalók számára biztosított szolgáltatások körét a közép-kelet-európai országok építésügyi szakemberei számára is.

 

kép az eladásrólA projekt keretében az Osztrák Építőipari Szövetség (WKÖ – Bau), valamint az Európai Építőipari Szövetség (FIEC) munkatársai adják át tapasztalataikat.

 

PARITÁSOS SZOCIÁLIS ALAPOK A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSÉRT

Az építőipart számos olyan egyedi tényező jellemzi, amely a gazdaság többi ágazatától jelentős mértékben megkülönbözteti. Az építőiparban ugyanis nem az elkészült „végtermék", mozog a piacon belül, hanem az építési vállalkozásoknak és azok dolgozóinak kell az építkezés helyszínére menniük. Emellett a kivitelezői munka rendkívül munkaerő-igényes, valamint nagy munkaerő-mobilitás, és magas baleseti kockázat jellemzi. Ezeken kívül az építési tevékenység a helyi tradíciókhoz, az éghajlati és kulturális tényezőkhöz is jelentős mértékben kapcsolódik.

Az építőipar speciális jellemzőiből adódóan az ágazat megszervezésében és szabályozásában jelentős szerep hárul a szociális partnerekre (munkaadói és munkavállalói szervezetek). Ez a szerep azonban nemcsak az iparon belüli kapcsolatokat jellemző olyan hagyományos tényezőkre korlátozódik, mint a bér, a munkafeltételek, az egészség-, munka- és szociális védelem, hanem egyúttal az építőipar hosszú távú fenntarthatóságának továbbfejlesztését is a céljául tűzi ki.

Kollektív szerződések, valamint a szakképzésre, az egészség- és munkavédelemre, az ágazati nyugdíjakra, a szociális biztonságra, és a minőségi szabályozásokra létrehozott paritásos szociális alapok által a szociális partnerek bebizonyították, képesek a fenntartható építőipar szabályozására, és fejlesztésére.

sodico logo-kicsiSoDiCo projekt a Construmán

A Szlovén Építőipari Szövetség által koordinált SoDiCo projekt keretében az ÉVOSZ két konferenciát szervez:
• 2013. február 19-én: „Paritásos Alapok nyugat-európai tapasztalatainak bemutatása"
• 2013. április 11-én a Construma kiállítás kísérő rendezvényeként: „A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazását érintő kérdések az építőiparban"
Az előadásokon az ausztriai tapasztalatok bemutatása mellett az Európai Építőipari Szövetség (FIEC) munkatársai áttekintést adnak az adott témakörök különböző nyugat-európai országokban meglévő tapasztalatairól, továbbá az érvényben lévő szabályozás gyakorlatáról.

A számos nyugat-európai országban már hosszú idő óta eredményesen működő paritásos alapokat a szociális partnerek maguk hozták létre, és az alapok irányítását is maguk végzik. Ezek az alapok a meglévő kormányzati struktúrák mellett elsősorban a szakképzés, az egészség- és munkavédelem, valamint az ágazati nyugdíjakra és a fizetett szabadságra vonatkozó szabályozási rendszerek területén játszanak kiegészítő szerepet.

A paritásos szociális alapok az építőipar alábbi területein játszanak meghatározó szerepet:

Egészség- és munkavédelem

Annak ellenére, hogy az elmúlt néhány évben az esetenként halálos kimenetelű munkahelyi balesetek számában némi javulás figyelhető meg, a munkahelyi balesetek az összes tagállamban továbbra is súlyos veszélyforrást jelentenek az építőipar számára. Az egészség- és munkavédelmi szociális alapok balesetmegelőzési tevékenységükkel jelentősen hozzájárulhatnak a munkahelyi balesetek számának visszaszorításához.

Szakképzés

Az építőipar jövője szempontjából rendkívül fontos a szakember-utánpótlás biztosítása. Ennek ellenére az ágazatban Európa-szerte a fiatal szakmunkások krónikus hiánya jelent problémát. Az építőipari szakmák népszerűsítése, a pályaválasztó fiatalok építőipar felé történő orientálása, valamint a duális képzés, és ezen belül az építési vállalkozóknál, valamint a központi tanműhelyekben magvalósuló üzemen kívüli gyakorlati képzés finanszírozásában, valamint a képzés szakmai és vizsgakövetelményeinek meghatározásában a paritásos alapon működő intézmények (szociális kasszák) Nyugat-Európa számos országában meghatározó szerepet játszanak.

Átmeneti munkanélküliség

A kivitelezési munkák menetét számos külső tényező is befolyásolja, mint például az időjárási feltételek vagy határidők, ezért előfordulhat, hogy az építőipari dolgozók egy része bizonyos időközönként munkanélkülivé válik. Annak érdekében, hogy a szociális védelem szempontjából az építőipari dolgozók a többi iparág dolgozóival egyenlő feltételekben részesülhessenek, számos szociális alap, mint például a kiegészítő nyugdíjrendszerek, a kiegészítő munkanélküliségi segélyprogramok, illetve a szabadság idejére járó juttatások stb. nyújtanak bizonyos támogatás az időközönként előforduló munkanélküliség problémáinak megoldására.

Kiegészítő nyugdíjrendszerek

Pete-Zoltan-kicsiAz első pillérbe tartozó nyugdíjrendszerek az erős demográfiai és gazdasági nyomás következtében számos tagállamban egyre kevésbé lesznek elegendőek arra, hogy a nyugdíjkort elérők számára megfelelő nyugdíjjövedelmet biztosítsanak. Az építőipari ágazat széttöredezettsége miatt a harmadik pillérbe tartozó nyugdíjrendszer sem igazán eredményes. Ezért az építőipari szociális partnerek több országban is paritásos alapon működő kiegészítő nyugdíjrendszereket hoztak létre.

Pete Zoltán
ügyvezető igazgatóhelyettes
ÉVOSZ

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web